Sve jači euro zadaje glavobolje ECB-u

Dodajte komentar

Tržište valutama očekuje jačanje kursa eura prema najvažnijim valutama u narednim nedjeljama što bi Evropsku centralnu banku (ECB) moglo staviti pred novi izazov.

Kako navodi Financial Times, zajednička evropska valuta prošlu je nedjelju zaključila s 1,5 posto višom vrijednošću, dohvativši 1,13 dolara po prvi puta od šokantne britanske referendumske odluke o napuštanju Evropske unije.

Dio inostranih analitičara smatra da se euro može uspeti još više, ponajviše zbog skepticizma da će američka centralna banka (Fed) ove godine povećavati kamatne stope. Analitičari Morgan Stanleya ističu kako bi se euro mogao naći na nivou od 1,18 dolara. Švajcarska UBS banka ocjenjuje da će euro kraj godine dočekati na 1,16 dolara.

Posmatrači tržišta kažu kako Fed šalje zbunjujuće signale oko trenutka podizanja kamatnih stopa, pa bi govor predsjednica Feda Janet Yellen u Jackson Holeu trebao dati jasniji odgovor na to pitanje. No, jači euro mogao bi zadati glavobolje ECB-u s obzirom da će evropski izvoz učiniti manje konkurentim, a time se dijelom ugrožava i ekonomski rast.

Primjećuje se to i na evropskim berzama gdje su dionice nakon julskog uspona prošle nedjelje pale između jedan i dva posto. Kit Juckes, analitičar francuske banke Société Générale, za FT ocjenjuje kako je pritisak sada na evropskoj centralnoj banci i održavanju dinamike njenog programa otkupa obveznica. Bilo kakvo slabljenje te dinamike moglo bi dovesti do oštrog rasta kursa eura, dodao je Juckes.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *