Radulović : Ne gradeći elektrane omogućili milijarde Hamoviću i Lazareviću

Dodajte komentar

Zbog izostanka dogovora i neizgrađenih novih velikih izvora električne energije izgubili smo milijarde eura koje su ponijeli elektroenergetski mešetari Vuk Hamović, Vojin Lazarević i razni tajkuni u sprezi sa vlašću, tvrdi dr Branko Radulović, potpredsjednik Skupštine i poslanik Demokrtaskog fronta.

Neophodan je hitan međuvladin sastanak, kako bi se došlo do obostrano korisnog rješenja, sa dobrim mikrolokacijama za HE ,,Buk Bijela”, „Kruševo” i za očuvanje kanjona Tare, Pive i Drine u najvećoj mogućoj mjeri. Ili je možda već kasno, možda smo ostali i bez struje i bez ljepote“, rekao je on Pobjedi.

Prema njegovim riječima neophodna je hitna reakcija i prije svega trezvena glava u konfliktnoj situaciji između Republike Srpske, Crne Gore i energetičara i ekologa.

Šteta može biti ogromna. Naime, RS je odlučila da sama gradi četiri HE na Drini u vlasništvu Elektroprivrede RS. Prva će početi da se gradi HE „Buk Bijela“, na gornjoj Drini, blizu naše granice, devet kilometara uzvodno od Foče, kao čeona hidroelektrana, instalisane snage 93,52 megavata, srednje godišnje proizvodnje od 332 gigavatsata. Znači, četiri puta manje snage i proizvodnje u odnosu na HE „Buk Bijela“, koja je trebala da se gradi na sastavcima Pive i Tare, uz neposrednu granicu. Međutim, i ovakva hidroelektrana bitno će uticati na raftinge, zatim na rad HE ,,Piva“ i na gradnju HE ,,Kruševo“. Neće više biti dvodnevnih i trodnevnih tura splavarenja Tarom i Drinom. O tome ni riječi kod nas. Vlada ćuti već četiri godine i ništa nije realizovala od obaveza koje je preuzela poslije međuvladinog sastanka u Banjaluci 2012. Kad nas nekoliko kompetentnih i odgovornih poslanika upozoravamo na to, jave se priučeni ili korumpirani „zaštitnici“ Crne Gore“, istako je Radulović.

On je zagovornik gradnje velikih HE, a na pitanje je li vrijeme da se ponovo krene u stvaranje pretpostavki za gradnju HE na Morači i Komarnici je odgovorio da prvo treba usaglasiti zajedničke interese sa susjedima oko valorizacije i zaštite zajedničkih vodotoka i jezera. Posebno sa RS oko vodotoka Pive, Tare i Bilećkog jezera.

Zatim hitno, ali stručno, graditi velike HE koje imaju najbolje ekonomske parametre, a najmanje demografske, kulturološke i ambijentalne posljedice, uz punu geološko-tehničku i hidrološku analizu. HE „Komarnica“ i „Kruševo“ su superiorne u svakom parametru, novih 332 KW snage i 555 KWh proizvodnje vršne energije. Zajedno sa HE „Pivom“ bi radile u taktu, reverzibilno koristeći vodu, proizvodeći vršnu eneriju, čija cijena je znatno veća. Bilo bi to naše vječno blago. HE na Morači su glupost, mnogostruka, posebno u ovim uslovima“, smatra Radulović.

On je između istalog kazao da država mora da gazduje elektoenergetikom, te da je struja je tržišna roba, a socijalnu politiku treba da vodi Vlada.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *