Najveća štednja u Crnoj Gori 51 milion

1 komentar

Najveći depozit, odnosno štednju, u ovom momentu ima jedna kompanija i on iznosi preko 51 milion eura rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

Centralna banka raspolaže podatkom od banaka da je najveći depozit na 30. jun 2016. godine iznosio 51,3 miliona eura i odnosi se na privredno društvo, kazali su iz CBCG odgovarajući na pitanje Pobjede koliko iznosi najveća pojedinačna štednja u Crnoj Gori. Ime firme nijesu saopštili jer ih u tome sprečava zakon.

Milioneri

Pobjeda je prije nekoliko mjeseci pisala da su 53 Crnogorca milioneri. Depozite veće od 450.000 eura imalo je tada 1.750 građana, a njihova ukupna vrijednost je iznosila 446,5 miliona eura.

Ukupni depoziti građana i privrede u ovom momentu prelaze 2,6 milijardi eura.

Iz Centralne banke našoj redakciji su kazali da ova institucija ne raspolaže podacima o stanju depozita na individualnoj osnovi.

Raspolažemo samo agregatnim podacima o depozitima kod banaka, uključujući strukturu po ročnosti i kategorijama deponenata (fizička i pravna lica), objasnili su iz ove institucije.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković kaže da u Crnoj Gori ima više deponenata nego stanovnika.

Na kraju 2015. godine u sistemu smo imali 849.515 deponenata, od čega su fizička lica 781.718, a pravna 67.797 kazao je on.

On podsjeća da Fond za zaštitu depozita garantuje građanima deponentima u svim bankama isplatu do 50.000 eura u slučaju da neka od banaka ode u stečaj ili likvidaciju.

Garantovani depozit iznosi 50.000 eura i neće se mijenjati do pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kada bi trebalo da iznosi 100.000 eura, ističe Marković.

Fond je prethodnu godinu završio sa profitom, odnosno razlikom u prihodima nad rashodima od 11.660.010 eura. Od premija banaka je u prethodnoj godini prikupljeno 12.063.647 eura, a od investiranja u državne zapise 47.334 eura.

Marković je protekle sedmice na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju kazao da bi samo u slučaju da propadnu dvije velike banke, ne pominjući koje, nedostajao veliki novac za isplatu garantovanih depozita.

U ostalim bankama Fond bi mogao da interveniše u kratkom roku uz malu pomoć države ili zaduženjem na račun budućih priliva po osnovu premije banaka. Naši podaci pokazuju da nema odliva deponenata niti smanjenja aktivnosti. Nemamo ni upozorenje iz Centralne banke da bi moglo doći do problema ove vrste u nekoj od banaka kazao je Marković.

On je istakao da depoziti rastu jer pojedinci koji imaju 100 i više hiljada eura raspoređuju u više banaka po 50.000 eura.

To je način da osiguraju vraćanje novca u slučaju da propadne neka od banaka. Oni koji drže 100.000 eura u jednoj banci u slučaju da ona propadne, dobili bi 50.000, a drugu polovinu bi morali da traže iz stečajne mase kazao je tada Marković i objasnio da je to razlog što se povećava broj deponenata.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ko o cemu neuspjesni ckl o tipicnoj sojskoj i cojskoj zavidnosti… i depozit po vidjenju nije stednja osim u racunovodstvenoj i izvjestajnoj nominalnosti pa nije jasno zasto CB CG podrzava ovu netacnu cinjenicnost osim ako vjeruje da se ovako razvija toboznji PR o jacini investicione destinacije i ostalim zvakama ruznog stava prema ekonomksom razvoju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *