Švajcarski hotel sa krevetom gdje su jedini plafon zvijezde

Dodajte komentar

U srcu švajcarskih Alpa, na 1.800 metara visine, nalazi se posebna prostorija bez zidova i krova, a krevet je postavljen usred planinskih pašnjaka u podnožju vrhova.

Null Stern ili Nula zvjezdica je postavljen kao hotel “gdje ste jedina zvjezda vi”. Međutim, to nije u potpunosti tačno, jer jedna od ljepota ovog hotela jeste da se iz kreveta gleda zvjezdano nebo iznad glave.

Jednosobni hotel usred planine u kantonu Graubünden nema ni kupatilo – udaljano je oko deset minuta u najbližem restoranu – bračni krevet je dopunjen samo sa par noćnih ormarića i lampom. U hotelu vam na raspolaganje daju batlera koji svakog jutra donosi doručak u krevet. Prema navodima hotelske uprave s vanjskom upotrebom toaleta obližnjeg restorana nema nikakvih problema, jer “lokalalna zajednica i privreda istinski podržavaju koncept, tako da je saradnja zaživjela potpuno organski.”

Ideja o Null Sternu je rođena u glavi umjetnika Frank i Patrika Riklina i stručnjaka za ugostiteljstvo Daniela Charbonnierja, koji takođe stoje i iza koncepta hotela u nuklearnom bunkeru u švajcarskom mjestu Teufen, “prvom hotelu bez zvjezdica na svijetu”, koji je istraživao drugu krajnost – podzemno prenoćište bez pogleda.

Kako kaže Charbonnier, ideja o hotelu pod zvijezdama, materijalizovana sedam godina nakon bunkera, je ista – staviti gosta u središte jedinstvenog iskustva i fokusirati se na nematerijalno. Tako u samom centru nije hotel, nego gostovo iskustvo njega.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *