Rotšild: Centralne banke sprovode globalni finansijski eksperiment

1 komentar

Već nekoliko godina svijet živi u finansijskom eksperimentu koji vrše centralne banke: besomučno se štampaju rekordna novčana sredstva, dok se kamate spuštaju do istorijskog minimuma, napisao je u svom pismu klijentima lord Džejkob Rotšild, rukovodilac fonda „RIT Kapital partners“.

“Šefovi centralnih banaka nastavljaju najveći monetarni eksperiment u istoriji. Ne mogu se predvidjeti posljedice ultraniskih kamata”, dodaje on.

Monetarno pumpanje, prema riječima lorda Rotšilda, povlači za sobom porast cijena akcija (oko tri puta od 2008. godine na američkom tržištu) i državnih obveznica.

“U ovom eksperimentu je stran realni sektor ekonomije, iako šefovi svjetskih centralnih banaka kao glavni cilj navode njegovu obnovu. Skoro sve vrste investicija su porasle monetarnim prilivom. Međutim, ekonomski rast ostaje anemičan, a potražnja — slaba i u mnogim razvijenim zemljama vidi se deficit”, ističe Rotšild.

Šef „RIT Kapitala“ konstatuje pogoršanje geopolitičke situacije na planeti: bliskoistočni konflikt dugo će ostati neriješen, a istovremeno se usporava druga po veličini ekonomija svijeta — kineska.

Rotšild u ovim uslovima savjetuje prije svega da se čuva kapital — traganje za mogućnostima njegovog umnožavanja treba da bude u drugom planu.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • … kaze covjek koji je realno svojim cinjenjima i doveo do toga da centralne banke nemaju ni jedno drugo sredstvo osim da bjesomucno stampaju novac… bilo bi smijesno da je izgovoreno bar od nekoga ko stvarno nesto znaci u ekonomji ili finansijama, osim sto je obicni bahati prebogati starac biejsan sto on ne moze da ekperimentise kao sto je cinio do 2008

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *