Evropski fondovi mogu biti pokretači razvoja crnogorske ekonomije

Dodajte komentar

Međunarodni projekti koji se finansiraju iz evropskih fondova, u ovoj fazi integracionih procesa Crne Gore su jedan od inicijalnih impulsa ekonomskog rasta koji podstiče privredu da bolje i efikasnije koristi sopstvene resurse, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Najstarija i najbrojnija asocijacija crnogorskih privrednika trenutno sprovodi i aplicira za projekte iz IPA programa predpristupne pomoći EU i COSME programa za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Komplikovane procedure

“Komora je uključena u TEMPUS program za reformu i prilagođavanje obrazovnog sistema, ERASMUS za mobilnost i razmjenu u oblasti visokog obrazovanja, ADRION program u okviru Jadranskojonske inicijative, bilateralne i trilateralne programe prekogranične saradnje. Učešćem u ovim projektima, uvjerili smo se u značaj EU fondova za razvoj primarnog sektora malih i srednjih preduzeća kao generatora zapošljavanja i osnove za stvaranje konkurentne ekonomije spremne za evropsku tržišnu utakmicu”, kazali su Dnevnim novinama u PKCG.

Od krucijalne je važnosti, kako dodaju, učiniti dostupnim informacije o EU projektima, neophodnim procedurama i dokumentaciji, te aktivno i kontinuirano promovisati ta znanja među aplikantima.

Komplikovana procedura i zahtjevna prijavna dokumentacija iziskuju dodatnu stručnu pomoć pri ispunjavanju dokumenata čija relevantnost nije uvijek jasna, a evaluacioni kriterijumi često definisani na način koji omogućava prilično ekstenzivno tumačenje. Pritom se kao nužnost javlja ulaganje u ljudske resurse i obrazovanje zaposlenih u nadležnim institucijama za pravilan pristup u pripremi projektne dokumentacije“, navode u PKCG.

Uključen privatni sektor

U prethodnom periodu, Privredna komora je nastojala da u implementaciju projekata što više uključi privatni sektor, stavljajući naglasak na djelatnosti sa najvećim potencijalom turizam, energetiku, poljoprivredu, te generalno industriju kao ekonomski sektor u kojem su mogući rastući prinosi najizraženiji i bez kojeg se ne može očekivati rast i razvoj.

Privredna komora se kroz tri IPA Adriatic projekta bavila unaprjeđenjem proizvodnih procesa i tržišne konkurentnosti putem umrežavanja proizvodnje i znanja, odnosno uvođenjem čistih i energetski efikasnih tehnologija i tehnoloških postupaka, razvojem proizvoda s višom dodatnom vrijednošću, podsticanjem kreativnih industrija i znanja koja su bliža tržišnim zahtjevima i raspoloživim resursima. Realizacijom TEMPUS projekata PKCG pruža aktivnu podršku integraciji obrazovnog sistema sa tokovima reformi i unaprjeđenju obrazovnih programa i standarda nastave“, istakli su u PKCG.

Mogućnost stručnog usavršavanja u inostranstvu u okviru ERASMUS projekta do sada je iskoristilo troje mladih preduzetnika, dok sada jedno domaće preduzeće pruža mentorstvo inostranom početniku u biznisu.

Saradnja u turizmu

Prema riječima prestavnika Privredne komore, udruživanje regionalnih turističkih preduzeća sličnog profila u klastere može ojačati konkuretnost i povećati potencijal rasta malog i srednjeg preduzetništva u regionu.

Postoji i potencijal za zajednički nastup na domaćim i EU tržištima što može dovesti do smanjivanja troškova, sinergijskih efekata i povećanja konkurentnosti lokalnih i regionalnih preduzetnika. Tako su privredne komore Crne Gore i Srbije pokrenule aktivnosti ka unapređenju međusobne saradnje u turizmu i kreiranju zajedničkog proizvoda dvije zemlje. On bi bio sačinjen od najbolje ponude naših zemalja, utemeljene na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini, te može doprinijeti većoj prepoznatljivosti regiona“, naveli su u PKCG.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *