Slovenija ipak prodaje Triglav osiguranje

Dodajte komentar

Slovenski državni holding (SDH) je u petak (12. avgust 2016. godine) Ministarstvu finansija predložio promjenu strategije upravljanja državnim investicijama.

Između ostalog, preporučuje se prodaja državnog udjela u Triglavu gdje država ima većinski udio od 62%. Prve reakcije stranaka, međutim, pokazuju da će o tome još biti ozbiljnih rasprava. Tako je stranka DeSUS koja je dio vladajuće koalicije izrazila protivljenje uz dodatak kako je s bivšim ministrom finansija Dušanom Mramorom dogovoreno da se 34% udjela Triglava prebaci u državni penzijski fond, a da bi zakon omogućio da taj fond otkupi i preostalih 28% udjela u Triglavu.

Prošle godine je SDH preporučio da se dionice Triglava ne prodaju, a državni udio u njemu nazvan je “strateškim”.

Dodatnu komplikaciju u cijeloj priči zasigurno će donijeti i činjenica da najveći interes za preuzimanje Triglava pokazuje Croatia osiguranje koje je u posljednje vrijeme preko hrvatskih penzijskih fondova kupovalo njegove dionice na Ljubljanskoj berzi.

Takođe, Adris odnosno CO prikupili su i značajan udio u Savi Re.

U isto vrijeme, Croatia osiguranje je, ne čekajući rasplet oko eventualnog preuzimanje Triglava i Save Re, dobilo dozvolu slovenačke Agencije za nadzor osiguravača (AZN) za direktni pristup slovenačkom tržištu.

Triglav je još prije tri godine počeo da se pominje kao moguća nova akvizicija Adris grupe, kojom bi nastao regionalni lider na tržištu osiguranja vrijedan 720 miliona eura. Tada je tržišna kapitalizacija Triglava iznosila 416 miliona, danas je preko 650 miliona eura.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *