Ništa od poreske policije

1 komentar
Poreska uprava

Uprkos činjenici da poreski dug prelazi cifru od 700 miliona eura, od čega je, prema podacima Ministarstva finansija naplativo svega 236,5 miliona, sektor poreske policije ipak neće biti formiran saznaje “Dan” iz više izvora.

Početkom marta ove godine imenovan je rukovodilac tog resora Miodrag Mićo Martinović da bi samo nekoliko dana nakon toga bivši ministar finansija Radoje Žugić donio odluku o ukidanju poreske policije.

Dakle, nedugo nakon što je putem javnog konkursa izabran direktor poreske policije pokrenuta je procedura izmjene pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji Ministarstva finansija sa obrazloženjem da Zakon o poreskoj administraciji ne poznaje institut poreske policije. Imajući u vidu takve odluke, nejasno je zašto je raspisivan javni konkurs i zašto je priča oko poreske policije uopšte započeta.

Odustajanjem od formiranja poreske policije, Crna Gora ostaje jedina zemlja u regionu koja neće imati taj resor. Sve zemlje regiona više od decenije imaju formiranu poresku policiju koja djeluje u sastavu poreskih uprava i njen cilj je: sprečavanje utaje poreza, borba protiv sive ekonomije kao i efikasnija naplata poreskog duga.

Na primjer, nedavno je u Srbiji zbog utaje poreza uhapšen bivši premijer Zoran Živković i to baš zahvaljujući aktivnostima poreske policije.

Međutim, uprkos kontinuiranom rastu poreskog duga, nekome u Crnoj Gori je očigledno u interesu da se ne formira poreska policija, piše Dan.

Ipak, ona se već najavljuje godinama. Još 2014. Vlada je donijela odluku o formiranju poreske policije, organa koji će djelovati u sastavu Poreske uprave, a čiji će cilj biti efikasnija naplata poreskog duga. Međutim, tu se sva priča oko poreske policije završila, a u 2014. godini poreski dug bilježi najveći rast u poslednjih deset godina.

Najveći dužnici, prema poslednjim podacima PU, po osnovu poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, na nepokretnosti, akciza i koncesija, njih 200, državi duguju 91,8 miliona eura, dok 75,3 miliona eura duguje 100 preduzeća po osnovu neplaćenog poreza uz i na lična primanja.

Listu od 200 najvećih poreskih dužnika predvodi kompanija Ave Marija Koljčević koja duguje 7,2 miliona eura, a slijedi budvansko preduzeće Merkur sa dugom od 4,5 miliona eura. Kompanija Vektra Montenegro, vlasništvo Dragana Brkovića duguje 4,3 miliona eura. Njegova kompanija Vektra Jakić duguje skoro tri miliona. Te kompanije nalaze se i na spisku najvećih dužnika po osnovu poreza i doprinosa. Vektra Jakić za neplaćene poreze duguje 884.5 miliona eura, Vektra Montenegro 446,3 hiljade eura i kolašinska Vektra Nord 418.5 hiljada eura. Fabrika vode Bjelasica Rada, vlasništvo Eurofonda, kojim upravljaju lica bliska biznismenu Veselinu Baroviću, koji je vlasnik 2,6 odsto fonda, duguju 1,6 miliona eura za poreze i doprinose uz i na lična primanja. Bjelasica Rada duguje po osnovu više vrsta poreza 982,9 hiljada eura, dok je dug Eurofonda 558,9 hiljada, što je ukupno oko tri miliona eura.

Listu najvećih poreskih dužnika predvode državne kompanije kojima je država najviše pomagala. Rudnik uglja, koji duguje preko 15 miliona, dok kompanija Montenegroerlajnz duguje preko 13 miliona eura, a Plantaže 3,5 miliona.

Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Odluka o poreskoj policiji taman kao i ondasnji zakon o poreskim savjetnicima koji nikada nije implementiran je bila ishitrena odluka Katnica, koju je Zugic pravilno osporio sto je rijedak dobar potez ovog ministra koji je realno doprinio postepenoj transparentnosti podataka o poreskom dugu.

    Kreirati poresku policiju u timu gdje su poreski inspektori slabi unutar Poreske uprave a u zemlji losih racunovodstvenih standarda, je kreiranje neformalne ekipe za privredni kriminal koja ce biti jos neefikasnija nego tekuca u Upravi policije. To je previse los starteski plan i ovi povremeni novinarski clanci ne doprinose rjesenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *