Eksplodirala tražnja za zlatom, skok 141 odsto

Dodajte komentar

Tražnja za zlatom je skočila u drugom tromjesečju tekuće godine pošto su investitori potražili sugurna utočišta, kako bi se zaštitili od globalnih previranja.

Ukupna tražnja za zlatom iznosila je 1.050 tona u periodu april-jun, što je skok od 15 odsto u odnosu na drugi kvartal 2015. godine, objavio je Svjetski savjet za zlato (WGC), prenosi agencija Frans pres.

Time je tražnja za “žutim metalom” u prvoj polovini godine dostigla 2.335 tona, drugi najviši nivo za taj period, koji nije daleko od rekordnih 2.371,5 tona zabilježenih u 2013.

Investitori su tragali za diverzifikacijom rizika i sigurnim očuvanjem vrijednosti ulaganja u svijetlu nastavka političke, ekonomske i socijalne nestabilnosti”, navela je londonska kancelarija WGC-a.

Investiciona tražnja je skočila 141 odsto, na 448 tona u drugom kvartalu, dok je tokom prve polovine godine uzletjela na rekordnih 1.064 tona, stimulisana rastom cijena zlata.

Potražnja za nakitom je potonula 14 procenata, na 444 tone, uz oštar pad na ključnim tržištima Kine i Indije, a smanjene su i kupovine centralnih banaka.

Investitori izuzetno cijene zlato kao sigurno utočište za očuvanje vrijednosti svog ulaganja u vrijeme pojačanih geopolitičkih i ekonomskih potresa.

U 2016. godini pokrenut je niz događaja koji stvaraju ekonomsku i političku nesigurnost”, objavio je WGC u najnovijem izveštaju “Trendovi tražnje za zlatom”.

Izbori u SAD, referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u EU i moguće implikacije Bregzita, sve opasnija situacija u italijanskom bankarskom sektoru – sve to zajedno je bilo znažan motiv kada su u pitanju investitori u zlato. Dodajući tome i nastavak geopolitičkih nemira na Bliskom istoku, izbor ulaganja u zlato je zacementiran”, navodi se u izvještaju.

Cijene zlata su skočile za oko četvrtinu tokom prve polovine godine, dodaje WGC, ali ne precizira nominalan iznos.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *