Rusija tuži Apple zbog sumnje u namještanje cijena iPhonea

Dodajte komentar

Rusija je objavila da je pokrenula pravni postupak protiv američkog tehnološkog diva Applea zbog sumnje u namještanje maloprodajnih cijena iPhonea.

U ruskoj saveznoj službi za suzbijanje monopola navode da je njihova istraga ‘pokazala da je od samog početka službene prodaje modela iPhone 6 i iPhone 6 Plus u Rusiji većina prodavača odredila identične cijene za te uređaje i držala ih na tom nivou kroz određeno razdoblje’.

Napominju kako su utvrdili da se cijene ‘prodavaca podudaraju’ s onima drugih modela iPhonea i poimence navode 16 velikih lanaca trgovina mobilnih telefona i ostale elektronike koji su po njima takođe učestvovali u namještanju cijena spomenutih uređaja.

Moguće je da je ta činjenica ‘rezultat Appleove koordinacije formiranja cijena pri ruskim prodavcima’, ističu ruski regulatori. To je pak po njima ‘rezultiralo utvrđivanjem cijena na ruskom tržištu i prihvatanjem takozvanih ‘preporučenih’ cijena kao obveznih’.

Iz Moskve su saopštili da su po toj osnovi odlučili da pokrenu pravni postupak protiv ruske kompanije LLC Apple Rus, koju je registrovala američka grupa Apple, te protiv Apple Holding B.V.-a, Apple Sales Irelanda, Apple Operations Internationala i Apple Inc-a.

U obrazloženju te odluke pozivaju se na zakonsku zabranu formiranja kartela i sporazuma među preduzećima koji ograničavaju tržišno takmičenje.

Prošle godine ruski regulator za tržišnu utakmicu ocijenio je da je američki internet div Google nepropisno blokirao usluge konkurencije na mobilnim uređajima s njegovim operativnim sistemom Android. Pregovori s Googleom o nagodbi u tom postupku još traju.

tPortal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *