Banka Rusije: Recesija je prošlost za Rusiju

Podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) Rusije pokazuju da država izlazi iz dugog perioda recesije i da se vraća privremenom rastu, saopštila je centralna banka Rusije.

Procjene o BDP-u Rusije pokazuju da je recesija sada iza nas i da je ispred nas blagi ekonomski rast”, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

Rast BDP-a Rusije je, prema procenama banke, dostigao 0,2-0,3 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, dok je za treći i četvrti kvartal poboljšala prognoze, na 0,4 odsto odnosno 0,5 odsto.

Pad Rusije u duboku recesiju su prouzrokovale niske cijene nafte i zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog ukrajinske krize.

Ruski zvaničnici su nedavno insistirali na tome da recesija usporava, a ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je rekao da će ekonomija pasti za 0,2 odsto u tekućoj godini posle pada od 3,7 odsto iz 2015. godine.

Međunarodni stručnjaci su, međutim, još uvjek pesimistični u pogledu perspektiva ruske ekonomije, koja će, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, pasti za 1,2 odsto u ovoj godini.

Ekonomski online

Check Also

Škodin “Golf” zvaće se Scala (foto)

Novi kompaktni hečbek imaće premijeru do kraja ove godine. Nakon otkrivanja siluete, Škoda je obelodanila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *