Zamke u koje ne smijete upasti u prvih 6 mjeseci vašeg startapa

Dodajte komentar

Prijatelj mi je nedavno rekao da ključna metrika u njegovoj kompaniji raste 4% nedjelju za nedeljom. Zapravo, sa zaprepašćenjem je rekao da raste samo 4% i da pokušava da izgradi još jedan proizvod kako bi kompanija bila privlačnija za nove investicije i još jednu rundu finansiranja.

Ostala sam u šoku.

Brojke u osnovi na kojima se ovih 4% akumulira broje se u milijardama, i to bez previše marketinga i distribucije za sada. Pronašli su problem koji ima mnogo ljudi, ponudili elegantno rješenje, a potom zaboravili da ljudima to i obznane.

Umjesto da se koncentrišu na ono što radi, da pucaju na najviše i oduvaju sve oko sebe, uporedo su pojurili za još jednim proizvodom bez ispitivanja tržišta, značajnim rizikom i iluzijom veličine. Sve to da bi podigli seriju A.

Viđala sam ovu priču ranije, i nije se dobro završila.

Zavisnost od dvocifrenog rasta

Esej o rastu Pola Grejema je ekstremno bitan tekst za startape u ranim fazama, a ova smjernica je posebno korisna:

Dobra stopa rasta tokom YCombinator programa je 5-7% nedjeljno. Ako možete da dostignete 10% nedjeljno, izuzetno dobro napredujete. Ako se nosite sa 1%, to je znak da niste provalili još uvjek šta radite.

Bitan kontekst za ovaj savjet koji je često promašen jeste da se većina kompanija u YC-u lansira na kraju samog programa.

Ako vaš startap nastavi da raste po završetku programa, otkrićete bolnu istinu: izuzetno je teško rastiti 10% nedjelju za nedjeljom kada je prošao vrhunac pokrivenosti u TechCrunchu, demo day još prije tri mjeseca, a vi se i dalje ne bavite marketingom.

Prošli su dani kada ste investitorima na demo day-u pokazivali graf u obliku hokejskog štapa. Prošlo je šest mjeseci od tada, vaš novac je u banci, ali je uzbuđenje tog trenutka odavno prošlo.

Osjećate se kao da vas svaki apdejt koji im pošaljete pomalo udaljava od vrhunca. “Narasli 14% ovog mjeseca”, napišete i dodate grafikon plave boje koja baš opisuje kako se osjećate [as blue as you feel, na engleskom].

Kriza šestog mjeseca

U startapima koji su finansirani, osnivačima je lako da kažu sebi da sakupljanje novca nije najbitnija stvar, ali je mnogo teže da ovo zaista i osjetite, spoznate i iskreno vjerujete. Često je podizanje runde prva pobjeda u posljednjih nekoliko jmeseci. Ovo postaje novi emocionalni maksimum, a šest mjeseci nakon što ste uzeli novac bićete uzbuđeni i imaćete potrebi da se dokažete.

Dvocifreni brojevi su iza vas, i to zato što je osnova na kojoj rastete sada mnogo veća. Više ne možete da mijenjate mašineriju koju ste izgradili. Potrebni su vam ljudi koji će vam pomoći da je nahranite. Dan nema dovoljno sati. Vi možete da radite sve, ali vam sada trebaju specijalizovani ljudi.

Sve se promijenilo, i to je u redu.

Graditi kompaniju je drugačije od započinjanja. Sjaj “startapa” se haba i došlo je vrijeme da se bavite poslovanjem. Čim pronađete tržišnu nišu za vaš proizvod, vaš posao će se pomjeriti od traženja tržišta ka osvajanju.

Ako ne osjetite ovu promjenu i mentalno, i nastavite da tražite sljedeću bolju i sjajniju stvar, bićete poput mnogih drugih kompanija sa previše ideja i premalo ostvarenja. Umrijećete.

Postepenost

Većina budućih pobjeda biće postepena, tako suptilna da možda nećete ni shvatiti da pobjeđujete. Kada vam iskusni CEO-i kažu da je pred vama još teži put u trenutku kada otvarate šampanjac novom uspjehu poput investicije, velikog ugovora, uspješnog zapošljavanja, akvizicije, itd… Oni znaju istinu.

Sve vizije i ambicije, svi grandiozni snovi o budućnosti… Bili su tako blizu kada ste predstavljali veliku viziju, ali kada počnete da se valjate u detaljima rasturanja svakog prodajnog poziva, svakog deplojmenta, planiranja, novog zaposlenog… Sve to sada izgleda jako daleko. Na neki način, možda se osjećate ograničeno.

Tako je primamljivo baviti se pitanjima površno. Sad kada imate novac u banci, svoj tim i trakciju da osjećate da možete da izgradite bilo šta. Vidite svoje tržište jasnije od bilo koga na planeti Zemlji i intimno ste svjesni problema sa kojima se susreću vaši korisnici. Želite sve da ih riješite. Želite da budete njihov heroj.

Stanite.

Vaš ego će vas mrzjeti zbog ovoga i boriće se protiv vas.

Stanite.

Najduži put

Građenje startapa podrazumijeva rat protiv svih iskušenja koja su pred vama koji volite da gradite i pravite stvari. Sve možete da prototipujete, možda imate i vidljivost i platformu za širenje tvorevina; lako je misliti da možete da površno uđete u bilo šta što je velika tržišna prilika.

Strategija “prelaženja ponora” uz pobjedu na bojnom polju, koja je zvučala tako obeshrabrujuće prije šest mjeseci, sada se ostvaruje. Niste još uvjek pobijedili, ali poput vojnika koji čezne za kućom, gledate ka budućnosti i ako dozvolite, to će vas tako zaokupiti da ćete umrijeti u omami bojnog polja. Možda nećete ni znati da ste mrtvi.

Investitori, savetnici i drugi će početi da jasnije vide budućnost — zato što ste uspjeli da im naslikate tu sliku. Pokušaće da pričaju sa vama o narednim koracima, dodaće još iskušenja u pravcu budućih bitki, a da niste ni u ovoj jednoj pobijedili.

Nemojte im dozvoliti.

Autor: Denijela Moril,

Izvor: Startit (tekst je prevod i adaptacija blog posta preduzetnice, koji u originalu možete pročitati ovdje.)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *