Pokušaj puča Tursku koštao 90 milijardi eura

Dodajte komentar

Pokušaj vojnog udara koštao je tursku ekonomiju oko 90 milijardi eura i doveo do otkazivanja oko milion turističkih aranžmana, izjavio je danas turski ministar trgovine Bulent Tufenkdži.

Ako uzmemo u obzir sve lovačke avione, helikoptere, bombe i oštećene zgrade, vidjećemo da je sve to koštalo najmanje 300 milijardi lira“, rekao je Tufenkdži za turski dnevni list Hurijet.

Tufenkdži je naveo da će, srednjoročno posmatrano, šteta za tursku ekonomiju biti i veća zbog uticaja puča na turizam i poslovanje sa strancima.

Otkazane su brojne porudžbine iz inostranstva, a mnogi strani turisti prestali su da dolaze u Tursku. Nažalost, pučisti su tenkovima na ulicama od Turske napravili zemlju trećeg svijeta“, kazao je on.

Tufekdži je precizirao da je otkazano oko milion rezervisanih aranžmana za Tursku, najviše zbog odluke vlasti da posle puča zabrane putovanje za oko tri miliona funkcionera i spriječe da osumnjičeni za učešće u pokušaju obaranja vlade pobjegnu iz zemlje.

On je međutim izrazio nadu da će se situacija vratiti u normalu i dodao da je kurs turske valute relativno stabilan.

Turski turizam već je pretrpio gubitke posle terorističkih napada, jer je broj stranih turista u junu opao za 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U pokušaju vojnog udara, u noći izmedju 15. 16. jula, kada je grupa komandosa otvorila vatru na državne institucije i pokušala da svrgne predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, poginula je 271 osoba, od čega 34 pučista.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *