Oštar pad dolara

Dodajte komentar

Kurs dolara je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice oštro pao jer su, nakon podatka o sporijem nego što se očekivalo rastu američke ekonomije, splasnule spekulacije o povećanju kamata na jesen.

Kurs dolara je potonuo prema japanskoj valuti 3,9 odsto na 102,05 jena (JPY). Američka valuta je oslabila i prema evropskoj pa je cijena eura porasla 1,9 odsto na 1,118 USD.

U odnosu na japansku valutu, euro je oslabio 2,1 odsto na 114,05 JPY, prenosi Hina.

Lideri američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) poručili su s redovne sjednice kako su kratkoročni rizici po ekonomiju oslabili i kako ona i dalje umjereno raste, što je podstaklo spekulacije da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope već u septembru.

Međutim, u petak je objavljeno kako je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao samo 1,2 odsto na godišnjem nivou.

To je brže u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 0,8 odsto, ali znatno sporije u odnosu na 2,6 odsto, koliko su očekivali analitičari.

Zbog toga su splasnule spekulacije o mogućem povećanju kamata Fed-a već u septembru, pa je kurs dolara oštro pao.

Neki djelovi izvještaja o BDP-u nijesu tako slabi kao glavni podatak, no taj podatak ipak pokazuje da bi Fed mogao pričekati još neko vrijeme s povećanjem kamata“, kazao je direktor u Deutsche banci, Alan Ruskin.

I dok je skoro sigurno da Fed neće povećati kamate u septembru, ostaje opcija, kažu analitičari, da će monetarnu politiku blago stegnuti u decembru.

I dok je dolar oslabio, japanska valuta je ove sedmice snažno ojačala, uprkos dodatnom labavljenju monetarne politike Bank of Japan (BOJ).

BOJ je, naime, razočarala ulagače skromnijim nego što se očekivalo ublažavanjem monetarne politike.

Centralna banka je odlučila da poveća program kupovine fondova (ETF), ali nije mijenjala aktuelne iznose drugih programa kupovine imovine, uključujući i japanske državne obveznice.

Takođe, ostavila je nepromijenjenom postojeću kamatnu stopu od minus 0,1 odsto. Takve su mjere razočarale učesnike na tržištu, koji su očekivali dalje smanjenje kamatnih stopa i povećanje iznosa programa kupovine obveznica.

Velike su se nade polagale u kombinaciju određenih mjera. No, kako su takva očekivanja splasnula, sada postoji veliki pritisak na jačanje jena“, kazao je analitičar u Sumitomo Mitsui Banking Corporationu, Satoshi Okagawa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *