Nesigurnost mijenja turističku mapu Evrope: Bugarska apsolutni dobitnik

Dodajte komentar

S obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju, turistička mapa Evrope značajno se mijenja. Turska je postala nesigurna, što se ogleda u svim oblastima. Najviše trpi njihov izvoz, ali i turizam.

Prošle godine, Tursku je posjetilo 36 miliona turista, u ovoj godini se može desiti da neće dostići ni 20 miliona. To bi značilo da će za narednu sezonu morati zatvoriti gotovo trećinu hotela.

Grčka i Hrvatska bilježe rast posjeta, ali se nalaze u grupi izuzetno skupih iodredišta. Osim toga, Hrvati imaju probleme sa autoputevima, Grci još nisu riješili problem ekonomske i izbjegličke krize.

Francusku će ove godine posjetiti 81 milion turista, što je nešto manje nego prošle godine, kada ih je bilo malo manje nego preprošle godine. To znači da francuski turizam ne pada, ali već nekoliko godina stagnira. S obzirom na činjenicu da turizam kao privredna grana, u prosjeku, raste više od 6 posto godišnje, u slučaju Francuske, u stvari, riječ je o nazadovanju. Samo je pitanje vremena, koliko godina mogu turističke usluge izdržati pad prihoda.

Sasvim je drugačije u Bugarskoj, koja već nekoliko godina bilježi rekordan rast. Bugarska je prošle godine ugostila 10 miliona posjetilaca, a u ovoj godini očekuju milion više. Najveći porast gostiju je iz Njemačke, Rusije i drugih zemalja srednje Evrope, među njima najistaknutiji su Poljska, Češka i Mađarska. Gosti iz tih zemalja bilježe povećanje posjeta za više od 60 posto.

Vrlo važni gosti su Rusi, koji su ujedno i veliki potrošači, jer troše do 12 puta više od drugih turista sa istoka. Rusa je ove godine u Bugarskoj za 36 posto više nego prošle godine, a rasipništvo ovih gostiju treba da veseli ministra ekonomije.

Bugari pokušavaju da ostanu realni. Oni su shvatili da su oni jedini u Evropi, koji su na dobitku na račun krize i terorizma. Ali oni su dovoljno pametni da grade hotele svih zvijezda, jačaju venpansionsku ponuda i organizuju visokoprofilisane događaje.

Ako bi takvo stanje potrajalo nekoliko godina, Bugarska će postati jedna od najrazvijenijih turističkih zemalja u Evropi.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *