Intervju: Dejana Ponoš – Moja arhiva medija

Dodajte komentar

Iako je po zanimanju profesor razredne nastave, svoje odjeljenje ne vodi u školi, već unutar svoje firme.  Dejana Ponoš nalazi se na čelu kompanije Arhimedgdje sa svojim timom zadnjih 10 godina elektronski arhiviraju medijske objave.

Njen san je da sve ikad objavljeno u Crnoj Gori smjestiti na svoje servere i učiniti dostupnim istraživačima iz cijelog svijeta.

Jako je neobičan koncept  Arhimeda, a to je neka vrsta digitalnog press clipping-a, malo je agencija u regionu koje se bave takvom vrstom  poslovanja?

Arhimed, odnosno naša Arhiva medija, je moćan alat za svakog ko se ozbiljno bavi komunikacijama, zadnjih 10 godina crnogorske istorije dostupno na jednoj web adresi. Kompanija Arhimed je jedinstvena “fabrika” klipinga, analiza i drugih oblika prezentacije medijskih sadržaja. Ušli smo u petu godinu postojanja sa više od 1300 korisnika iza sebe, kao i velikim brojem projekata i poduhvata koji su upotpunili prethodne četiri sezone.

Prepoznatljivost Arhimedovih servisa krije se upravo u jednostavnim, svedenim, kratkim i jasnim servisima i informacijama. Zahvaljujući tome, razvili smo se u lidera na tržištu usluga praćenja i analize medija u Crnoj Gori.

Izmještanje monitoringa i analize medijskog sadržaja u javni prostor, donijelo nam je veliko iskustvo, ali i omogućilo da široj publici približimo teme za koje osjećamo odgovornost da o njima govorimo, zajedno sa našim klijentima.

Tako su sada press clipping i naši drugi servisi u Crnoj Gori prepoznati kao nezamjenjiv početak radnog dana velikog broja korisnika.

To nam daje još veću obavezu da stalno unaprijeđujemo naš savremeni sistem za digitalno arhiviranje objava, kao i da razvijamo nove servise kako bi olakšali dostupnost medijskih informacijama svojim klijentima. Nedavno smo i redizajnirali, tehnički unaprijedili i modernizovali arhivu medija. I upravo zbog toga smo prepoznati kao „drugačiji“ i inovativniji. Sve naše aktivnosti usmjerene su na glavni cilj –  zadovoljstvo klijenta.

Društvene mreže su javni prostor, svrstavaju ih u medije. Šta Vi mislite?

Vjerujemo da društvene mreže imaju rastući značaj u procesu dostizanja održive konkurentne prednosti. Upravo zbog toga ih tretiramo kao medije, pa našim klijentima nudimo i uslugu monitoringa sadržaja na društvenim mrežama.

Ovakav pristup omogućava klijentu da sagleda brend kroz jedinstvenu prizmu društvenih medija. Kompanije su prepoznale značaj društvenih mreža u cilju povećanja svoje vidljivosti. Ali samo uz valjan monitoring društvenih mreža možemo reći da kao agencija možemo pružiti uvid u sveukupnu sliku određenog sektora u medijskom prostoru.

Ko su Vaši klijenti, ne mislimo na imena, već kakva je njihova struktura?

Arhimedovi klijenti su svi oni subjekti koji su svjesni uticaja medija na njihovo poslovanje i funkcionisanje, odnosno na percepciju javnosti. To naravno uključuje banke, telekomunikacioni sektor, državne institucije, NVO, stručna udruženja, ali i same medije.

Ponosni smo što smo započeli i saradnju sa organizacijama nevladinog sektora, sa ciljem analiziranja značajnih društvenih pojava i njihove prisutnosti u medijima. Osim toga, mediji, na primjer, koriste našu arhivu medija i za istraživačko novinarstvo.

Povezanost sa klijentima, razumijevanje i zadovoljenje njihovih potreba prioritet je svakog člana tima.

Jednostavni smo, otvoreni i topli u komunikaciji, te – što je veoma važno – ispunjavamo obećanja, a upravo to je uveliko doprinijelo da povjerenje klijenata u našu kompaniju sa godinama samo raste, postali smo njihovi pouzdani partneri.

Kakva je medijska slika Crne Gore i regionai da li razmišljate da proširite takav koncept poslovanja na zemlje u okruženju?

U Crnoj Gori, medijska scena je polarizovana, i postoji veliki broj medija na malom tržištu. Naravno, posljednjih godina, primjetna je i ekspanzija online medija.

Međutim, cilj Arhimeda je da svim igračima u medijskoj utakmici pristupa savjesno i valjano, te da dokaže svoj kvalitet kroz proaktivni i odgovorni pristup svakom pojedinom poslu.

Sa zadovoljstvom sarađujemo sa agencijama u regionu, i obostrano učimo, pogotovo jer se medijsko okruženje razlikuje u zemljama Balkana. Mi prepoznajemo potrebe svojih partnera i brinemo o njima, te radimo na obostranoj dobrobiti uvažavajući različitosti.

Arhimed je prepoznat kao inovativan, uspješan i stabilan partner u okruženju, pa ne sumnjamo da će se u narednom periodu razviti neke ideje za saradnju koje su sada tek u povoju.

Izvor: Intervju.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *