Skupštinska većina za ugovor sa A2A

Dodajte komentar

Crnogorski poslanici danas će raspravljati o Predlogu odluke o prihvatanju Akcionarskog ugovora između države Crne Gore kompanije A2A, o kojem se Skupština mora izjasniti najkasnije do nedjelje, 31. jula.

Očekuje se da će glasovima vladajuće DPS, SD, manjinskih partija, te Pozitivne predložena odluka dobiti skupštinsku većinu, čime će se omogućiti ispunjenje jednog od uslova za početak gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, najvećeg razvojnog projekta u energetskom sektoru Crne Gore.

Protiv novog ugovora sa Italijanima izjasniće se poslanici DF i “opozicione trojke”, odnosno Demosa, SDP i URA, dok još nije poznat stav SNP, čiji je poslanik Aleksandar Damjanović na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet ostao uzdržan. On je ovakav stav pravdao upitnim političkim legitimitetom aktuelne tehničke Vlade, ističući pritom da je veliki zagovornik projekta gradnje drugog bloka.

Glasovima DPS, BS i SD Odbor je juče dao “zeleno svijetlo” Predlogu odluke o prihvatanju Akcionarskog ugovora između države Crne Gore i A2A i preporučio parlamentu njeno usvajanje.

Ako ne potpišemo ovaj ugovor, od drugog bloka neće biti ništa. Ukoliko ove godine ne uđemo u izgradnju, zaboravimo tu priču. U tom slučaju neće biti ekonomskog razvoja Pljevalja, imaćemo i dalje ekološke probleme u tom gradu, ostavićemo 1.200 porodica bez hljeba, a proizvešće se i energetski disbalans u Crnoj Gori. Možda to neko želi“, upozorio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, koji je sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem predstavio članovima Odbora odredbe ugovora i tok pregovora sa Italijanima.

Prema Lazovićevim riječima, osnovni principi na kojima se zasniva novi akcionarski ugovor su definisanje načina izlaska A2A iz Elektoprivrede (EPCG) i neodustajanje od gradnje drugog bloka Termoelektrane.

A2A će dobiti pravo na upravljanje EPCG, ali će preuzeti veću odgovornost za to, dok će država imati veću kontrolu nad radom menadžmenta nego do sada. Ugovorne strane će se odreći arbitraže, a u slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog ugovora, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura, u sedam godišnjih rata“, istakao je Lazović, dodajući da će A2A predlagati menadžere, ali da je njihovo imenovanje moguće samo uz saglasnost Vlade.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *