Banke plasiraju više kredita ali i to je malo za rast eurozone

Dodajte komentar

Evropske banke plasiraju više kredita domaćinstvima i preduzećima, ali nedovoljno za podsticanje rasta eurozone, ocjenjuju analitičari pozivajući se na ECB.

Banke eurozone su u junu povećale kreditiranje domaćinstava i kompanija za 1,1 odsto, što je jednako stopi rasta kreditiranja iz aprila i maja, saopštila je ECB, a prenosi agencija Frans pres.

Kada se izvjesne striktne finansijske transakcije izuzmu iz ovih podataka, kreditiranje je poraslo za 1,4 odsto, što je ubrzanje u odnosu na majski rast od 1,2 odsto i aprilski od 1,0 odsto.

Iako takvi podaci predstavljaju privremeni ohrabrujući signal, još uvek je rano reći da će dovesti do snažnijeg ubrzanja privrednog rasta“, izjavio je analitičar kompanije Kepital ekonomiks, Džek Alen. 

Slabo kreditiranje privatnog sektora je, kako podsjeća Frans pres, bilo označeno kao jedan od razloga sporog ekonomskog oporavka eurozone.

U prvoj polovini ove godine, ECB je preduzela niz mjera kako bi podstakla kreditiranje, od kojih većina, kako ocjenjuje Frans pres, nije dala pun efekat do juna.

ECB je snizila ključne kamatne stope i proširila program kvantitativnog labavljenja, odnosno kupovine državnih i korporativnih obveznica, i takođe je ponudila bankama jeftine kredite, pod uslovom da ih plasiraju kompanijama i preduzećima.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *