Zeleno svijetlo Odbora za ekonomiju ugovoru sa A2A

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je zeleno svijetlo akcionarskom ugovoru između države i kompanije A2A.

Protiv su glasali poslanici Fronta Radojica Živković i Nebojša Medojević, a uzdržan je bio Aleksandar Damjanović iz SNP-a.

Protiv ugovora sam jer smatram da ova Vlada koja je dogovarala uslove nema legitimitet za to”, poručio je Medojević.

Obrazlažući prijedlog odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović istakao je da su pregovori trajali malo duže zato što im je stalo do italijanskog partnera koji je najveći investitor u Crnoj Gori u posljednjih 10 godina.

Pregovarali smo dugo, s obzirom na različite pozicije ugovor je produžavan četiri puta. Krenuli smo od značajno udaljenih pozicija po pitanju dva suštinska pitanja, gradnje bloka II TE i izlazne opcije. Vladi je blok II TE Pljevlja prioritet’‘, poručio je Lazović.

Ističe da je, sa druge strane, A2A željela da u slučaju nastavka saradnje umanji izloženost kompanije rizicima koji su van uticaja ugovornih strana. A2A je insistirala na definisanju put opcije.

Lazović je ponovio da su osnvne stavke ugovora i najbitnije: gradnja bloka II, A2A će dobiti pravo na upravljanje za šta istovremeno mora preuzeti odgovornost, obje strane će se odreći arbitraze, u slučaju nastanka nekih okolnosti koje utiču na realizaciju novog ugovora ili isteka ugovora, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje  ima u EPCG je  250 miliona u 7 godišnjih rata.

Ono u čemu je ugovor poboljšan, kaže Lazović, je što A2A može da predlaže menadžere i njihovo naimenovanje moguće je jedino ako ta personalna rješenja kompanija dogovori sa Vladom.

Taj zajednički menadžment je određeni vid kontrole, ocijenio je Lazović.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *