Kako virus koji kontroliše 85 miliona Android uređaja dnevno zarađuje 300.000 dolara

Dodajte komentar

Sa rastom moći mobilnih telefona, naši uređaji su postali podložni virusima, baš kao i računari. Toliko čak, da grupa kineskih hakera sa crnim kapuljačama zarađuje oko 300.000 dolara mjesečno na uštrb korisnika Android uređaja.

Radi se o zloćudnom HummingBird virusu, koji prema procjenama CheckPointa kontroliše preko 85 miliona Android uređaja, što ga čini najvećim napadom na Androidu do sada.

Za sada je primarna svrha virusa zarada preko zloupotrijebe oglašavanja na sajtovima i manipulacije korisnika da kliknu na njih, čime doprinose prilivanju novca za matičnu kompaniju Yingmob.

Kako se prenosi u gorepomenutom istraživanju, Yingmob ulaže novac u plaćanje reklama, klikova i kreiranje zaraženih aplikacija, na masovnom nivou:

  • Aplikacije prikazuju više od 20 miliona reklama na dan;
  • Yingmob dostiže click rate of 12,5% nelegitimnim metodama, što rezultira u preko 2,5 miliona klikova po danu;
  • HummingBird svakoga dana instalira više od 50.000 zaraženih aplikacija.

Ovo se preliva u novac na sljedeći način:

  • Prosječna zarada po kliku je $0,00125;
  • Akumulirana zarada od klikova po danu dostiže više od $3000;
  • Cijena svake zaražene aplikacije je $0.15, sa akumulacijom koja dostiže preko $7500 dnevno;
  • Yingmob zarađuje $10000 po danu, odnosno $300000 mjesečno.

No, iako se, sem fascinacije brojevima, ovo čini gotovo nebitnim za korisnike, važno je razumjeti da virus širom otvara vrata vašeg uređaja, svih naloga i podataka. Jednom kada zarazi operativni sistem, virus preuzima potpuno kontrolu nad uređajem, a hakeri preko matičnog servera mogu da urade šta god požele kroz vaš uređaj.

U jednom trenutku bi to moglo da se pogorša, tako što će Yingmob odlučiti da proširi svoje djelovanje na crnom tržištu interneta i prodaje pristupe svim uređajima, kada kontrola nad korisničkim podacima postaje gotovo nemoguća.

Ako i dalje smatrate da vas ovo ne dotiče, podsejtimo se jednog od zlatnih pravila obitavanja na internetu — niste sami. Ovo znači da izlaganjem svojih podataka zlonamjernim stranama vi ne oštećujete samo sebe, već izlažete opasnosti i sve one koji su u vašoj mreži, vašem imeniku, na društvenim mrežama, na slikama, itd. U najgorem slučaju, izložićete stranu koja želi da ostane zaštićena — aktiviste, dobre hakere, predstavnike manjina ili ugrožene (recimo, žrtve nasilja) kojima izlaganje na interentu može da ugrozi život.

Kako se zaštititi?

Prije svega, pazite šta preuzimate i instalirate sa bilo čega što nije Google Play — CheckPointovo istraživanje pokazuje da ni jedan virus nije pronađen u zvaničnom Google Store-u. Takođe, čuvajte se maskiranih aplikacija koje na reklami izgledaju kao da će vas odvesti do store-a nakon klika.

Istraživanje pokazuje i da su napadima najpodložnije dvije verzije Androida: JellyBean i KitKat:

Screen Shot 2016-07-27 at 12.04.17 PM

Zbog toga je apdejtovanje softvera, posebno onih za bezbjednost, bitno. Softvere za bezbjednost, takođe, preuzimajte samo sa legitimnih sajtova.

Da li je moj telefon zaražen?

Ako ste bez zaštite, stručnjaci u Guardianovom članku ukazuju na znake koja će vam ukazati da nešto ne štima: ostaćete bez mjesečnog interneta i baterije mnogo brže nego inače, pojavljivaće vam se gomila neuobičajenih reklama i aplikacija koje zapravo niste instalirali.

U slučaju da ste samovoljno instalirali aplikaciju Yingmoba, pristavši na njihove uslove, imaćete priliku da brisanjem aplikacije sa telefona odstranite i virus. Međutim, ako su rootovali vaš telefon, moraćete da uzmete novi ROM (read-only memory) i, ako ne znate kako sami da sredite, potražite pomoć stručnjaka.

Startit.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *