Hillary Clinton i zvanično predstavnik Demokratske stranke na izborima

Dodajte komentar

Demokratska stranka je nominovala bivšu američku državnu sekretarku, senatorku iz New Yorka i bivšu američku prvu damu za svoju kandidatkinju na američkim predsjedničkim izborima i Hillary Clinton tako je postala prva žena u američkoj istoriji koju je kandidirala velika stranka za predsjednicu države.

U dvosatnom izjašnjavanju drugog dana na konvenciji Demokratske stranke u Philadelphiji predstavnici demokrata iz 50 saveznih država objavljivali su koliko je glasova pojedina država dala Hillary Clinton a koliko njenom protivkandidatu Bernieju Sandersu koji je podržao Clinton.

Delegati su skandirali “Hillary, Hillary”, kad je njenu nominaciju na konvenciji objavila senatorka Barbara Mikulski.

Glasovima Južne Dakote koja joj je dodijelila15 glasova, Hillary Clinton prešla je prag od 2.383 potrebnih za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Hillary Clinton obratiće se učesnicima konvencije u četvrtak a s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom snage će odmjeriti na predsjedničkim izborima 8.  novembra. Prema anketama Clinton i Trump se izmjenjuju u vodstvu s dva do tri posto glasova.

Početak konvencije obilježili su protesti Sandersovih pobornika zbog pristranosti stranačkog vodstva koje je snažno podržavalo Clinton u unutarstranačkoj kampanji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *