Bankarski zemljotres: Deutsche bank izgubila 100% profita

Dodajte komentar

Posrnuli njemački bankarski div, Deutsche banka, zabilježila je katastrofalan pad neto profita u drugom kvartalu 2016. godine na 20 miliona eura (22 miliona dolara).

To je za 98 procenata manje u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci.

Po objavljivanju loših rezultata akjcije Deutsche banke pale su četiri procenta.

Rezultat, za koji se krivica pripisuje “slabom” poslovnom okruženju i složenom restrukturiranju koje sprovodi generalni direktor Džon Krajan, daleko je ispod očekivanja analitičara koji su u anketi agencije Factset u prosjeku prognozirali neto profit od 188 miliona eura, prenosi agencija AFP.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 408 miliona eura, što je pad od 67 odsto u poređenju sa drugim kvartalom 2015, dok je prihod “težio” 7,4 milijarde eura, ili za 20 manje nego u uporednom lanjskom periodu.

Naši rezultati pokazuju da smo u procesu kontinuiranog restrukturiranja“, naveo je Krajan u saopštenju, dodajući da je “zadovoljan napretkom koji se postiže”.

Generalni direktor Deutsche banke je, međutim, upozorio da “ako uslovi sadašnjeg slabog ekonomsko okruženja opstanu i nadalje, moraćemo da budemo još ambiciozniji u pogledu rokova i intenziteta našeg restrukturiranja“.

Krajan se bori da uvjeri tržišta i regulatore da je Deutsche banka u sigurnim rukama, nakon što ju je Međunarodni monetarni fond u junu okarkterisao kao “veliki sistemski rizik”, dodaje francuska agencija.

Cijena akcija banke je pala ove godine, potkopana strahom zbog britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije i zabrinutošću zbog slabosti italijanskog bankarskog sektora.

Pažnja trgovaca na berzama će sada biti usredsređena na rezultate evropskih stres testova, koji treba da budu objavljeni u petak.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *