Solar Impulse završio put oko svijeta

Dodajte komentar

Završilo je prvo putovanje solarnog aviona oko svijeta kada je Solar Impulse u utorak ujutro sletio u Abu Dabi, prenose agencije.

Švicarac Bertrand Piccard upravljao je avionom na solarnu energiju u posljednjoj etapi leta od Kaira do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za upravljačem Solar Impulsea izmjenivao se sa sunarodnik Anreom Borschengom u misiji kojom su se promovisali obnovljivi izvori energije.

Time je završen epski let koji je u Abu Dabiju počelo 9. marta prošle godine.

Budućnost je čista. Budućnost ste vi. Budućnost počinje sada. Idemo dalje“, rekao je Piccard koji je u Abu Dabiju dočekan velikim aplauzom.

Let u 17 etapa bio je dug 42.000 kilometara, preko četiri kontinenta, tri mora i dva okeana.

Najduža etapa od 8925 kilometra iz Nagoje u Japanu do Havaja trajala je 118 sati čime je Borschberg postavio apsolutni rekord u neprekidnom letu nekog aviona.

To je samo jedan od 19 službenih rekorda oborenih u globalnoj avanturi Solar Impulsea.

Piccard i Borschberg su na projektu radili više od deset godina.

Težak 1,5 tona i širok kao Boeing 747, Solar Impulse letio je prosječnom brzinom od 50 km/h zahvaljujući baterijama koje skladište solarnu energiju putem 17.000 fotonaponskih ćelija na svojim krilima.

solar impulse

Kabina Solar Impulsea 2 bila je opremljena bocama kiseonika kako bi pilot mogao disati. Cockpit je prekriven izolirajućom pjenom da bi se ublažile temperature pri letu koje se kreću između +40 i ‐40 stepeni Celzijevih.

Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima putem interneta moglo se direktno pratiti putovanje Solar Impulsea u sklopu kampanje za promovisanje tehnologija koje koriste čistu energiju.

24 sata

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *