Raiffeisen Zentralbank prodaje dionice u UNIQA osiguranju

Dodajte komentar

Austrijska Raiffeisen Zentralbank prodaće većinu svojih dionica u osiguravajućoj kući Uniqa, saopšteno je u ponedjeljak, krećući se ka jačanju svojih kapitalnih rezervi, dok istovremeno razmatra spajanje sa svojom jedinicom Raiffeisen Bank International (RBI) iz istog razloga.

Raiffeisen Zentralbank (RZB) je saopštila da je u naprednim pregovorima o prodaji dijela svog 17,6-postotnog udjela u Uniqa Versicherungsverein Privatstiftung, kojim upravlja odbor koji se sastoji od Uniqinih rukovodioca.

RZB će zadržati udio od oko 8,6 posto u Uniqi, navele su dvije kompanije u odvojenim izjavama. Prema zaključnoj cijeni dionice u ponedjeljak koja je iznosila 5,65 € (6,20 $) udio koji RZB planira da proda vrijedan je 307,9 miliona eura.

Namjeravana transakcija je dio mjera koje su trenutno pod evaluacijom RZB-a kako bismo pojednostavili korporativne strukture i prilagodili grupu za povećanje regulatornih kapitalnih zahtjeva“, saopštio je RZB, referirajući se na predloženo spajanje sa svojom jedinicom Raiffeisen Bank International.

Prodajom udjela u Uniqi ojačaće RZB-ov koeficijent Tier 1 (CET 1), a što je mjera finansijske snage, za oko 60 baznih poena, navodi se, iako su se obje strane saglasile da će otkupnu cijenu držati u tajnosti.

Reuters podsjeća da je RZB imao CET 1 odnos od 10,3 posto na kraju 2015. godine, znatno ispod RBI-jevog od 11,5 posto. Iako je pojednostavljenje strukture grupe cilj potencijalnog spajanja, povećanje kapitalnog tampona RZB-a se vidi kao glavni cilj.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *