Panasonic preuzima Gorenje

Dodajte komentar

Gorenje je potpisalo sporazum sa Panasonicom, koji Japancima omogućava da u kompaniji iz Velenja od 13. jula obavi due diligence. Panasonic će nakon toga donijeti odluku o povećanju udjela u Gorenju.

Sudeći prema saopštenju za javnost Gorenja na Ljubljanskoj berzi Panasonic će dubinsko snimanje obaviti do kraja septembra, a onda će imati mogućnost da poveća svoj udio, ako se za to odluči. Do sada, o tome nisu odnijeli još nikakvu odluku, dodali su.

U okviru uslova za sprovođenje due diligencea, partneri su se složili oko strateške orijentacije u pogledu buduće uloge Gorenja u okviru Panasonic Grupe, ako bi Panasonic tim aktivnostima kupio kontrolni udio u Gorenju“, napisali su.

Panasonic je 2013. ušao u Gorenje, kada je u proizvođaču bijele tehnike iz Velenja stekao 10,74 posto udjela, da bi potom prošle godine dokupio 1,2 posto kompanije.

Gorenje je prošle godine poslovalo s gubitkom većim od 4 miliona eura – koji će biti pokriven prenesenom čistom dobiti iz prethodnih godina u iznosu od 2,8 miliona eura i dijelom kapitalnih rezervi u iznosu od 1,19 miliona eura.
Cijena dionica Gorenja na berzi juče je pala za pola posto na 6,5 eura.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *