Iz fonda TREND reagovali na navode Vesne Grgurović

Dodajte komentar

Kako bi široj javnosti i svim akcionarima Zatvorenog investicionog fonda TREND a.d. Podgorica – u postupku transormacije, bilo jasno koliko su neutemeljene tvrdnje Vesne Grgurović, zastupnika interesa Mihaila Madžarovića, ovim putem želimo skrenuti pažnju na par činjenica koje ovaj dvojac uporno prećutkuje i istovremeno pokušava manipulisati sa javnošću na osnovu presude Upravnog suda po žalbi Mihaila Madžarovića koja je usvojena prije svega zbog tehničkih grešaka a ne suštinskih razloga, navode iz TREND-a u reagovanju dostavljenom našem portalu.

Reagovanje prenosimo u cjelosti i integralno.

“Mihailo Madžarović je 09.01.2014. godine izgubio vlasništvo u Fondu TREND zato što nije banci uredno otplaćivao kredite. Banka je prodala njegove akcije kroz izvršni sudski postupak koji je vodio Privredni sud Crne Gore i nakon toga je iscrpio sva zakonska sredstva žalbi na tu odluku, zaključno sa Vrhovnim sudom. Sada, kao manjinski akcionar sa manje od 10%, želi da upravlja Fondom TREND, uprkos tome što preostalih 90% akcionara ne podržavaju tu njegovu ideju.

Drugo, rješenje Komisije za hartije od vrijednosti br. 04/3-1730/2-12 od 26.07.2012. godine (kojim je zabranjeno odlučivanje o likvidaciji Fonda) postalo je konačno, s obzirom na to da je Upravni sud Crne Gore svojom odlukom U.br. 1819/12 od 14.12.2012. godine odbio tužbu FZU TREND a.d. Podgorica, izjavljenu protiv navedenog rješenja, kao neosnovanu. Vrhovni sud Crne Gore je svojom odlukom br. Uvp.br. 21/13 od 15.12.2013. godine, potvrdio ovakvu Odluku Upravnog suda. Time je stavljena tačka na priču o mogućoj likvidaciji FZU TREND a.d. Podgorica.
Treće, novi vlasnici Fonda (američki investicioni fondovi Kingstown, Newtyn i Frontaura, uz podršku preostalih manjinskih akcionara) na Skupštini akcionara koja je održana 22.05.2014. godine, a na kojoj su prisustvovali akcionari koji posjeduju 50,70% od ukupnog broja akcija, jednoglasno su donijeli odluku o stavljanju van snage Odluke o likvidaciji FZU TREND a.d. Podgorica kao i Odluku o stavljanju van snage odluke o imenovanju likvidatora. Na taj način je Skupština akcionara, kao najviši organ Fonda TREND, ispoštovala rješenje Komisije za hartije od vrijednosti br 04/3-1730/2-12, a time i presude Upravnog suda Crne Gore i Vrhovnog suda Crne Gore kao najveće sudske instance u zemlji.

Takođe, akcionari fonda, Komisija za hartije od vrijednosti i ostale crnogorske institucije su itekako dobro upoznati sa djelovanjem ove organizovane grupe, koja, lažno se predstavljajući, podnosi žalbe u ime FZU TREND a.d. Podgorica. Duže od dvije godine se nadamo da će se njima napokon početi baviti i tužilaštvo.

Dalje, u vezi sa zemljištem koje pominje Grgurović, naglašavamo da je Odluka o prodaji zemljišta donijeta većinom glasova na poslednjoj Skupštini akcionara, pritom detaljno obrazložena od strane predstavnika Društva za upravljanje i nezavisnog procjenitelja koji je argumentovano pred akcionarima branio procjenjenu vrijednost zemljišta, na što akcionari, između ostalih i Grgurović, nisu imali nikakvih komentara ili pitanja. Navodi Grgurović da se zemljište želi nekom “namjestiti” po minimalnoj cijeni su zlonamjerna manipulacija, iz razloga što smo na pomenutoj Skupštini zamolili sve akcionare da se uključe i pomognu da se zemljište u Ulcinju, kao i zemljište u Zaprešiću proda po što većoj cijeni jer je to u interesu svih akcionara Fonda TREND. Pored navedenog, naglašavamo da je trenutni proces prodaje imovine potpuno transparentan i javan, ponuda i oglas su objavljeni u medijima kao i istaknuti na predmetnim lokacijama. Interesovanja za kupovinu još uvijek nije bilo, a kako je tržište jedini mjerodavni parametar, možemo zaključiti da je i trenutna cijena previsoka.

Ukrajnjem, ako gospodin Madžarović smatra da je cijena niska, može i sam da dostavi ponudu za
kupovinu i, ako bude jedini ponuđač, stane djelom iza svojih riječi i ostvari zaradu na tom poslu.
Pomenuto zemljište su naravno investicije iz perioda upravljanje dvojca Madžarović-Grgurović, tako
da ne može biti odgovornost sadašnje uprave Fonda to što to zemljište vrijedi danas 50% manje nego
što su ga platili iz kredita, kada su oni upravljali Fondom TREND.

Naime, Fond TREND u narednom periodu mora izmiriti ogromne obaveze za kredite koje je upravo
gospodin Madžarović nametnuo štetnim upravljanjem, koristeći sredstva Fonda za svoj račun.
Društvo za upravljanje već sada razmišlja o tome kako obezbijediti potrebna sredstva, kako bismo
izbjegli problem nelikvidnosti i blokade od strane banke.

Na kraju, želimo još jednom da naglasimo da je, dok je ovaj dvojac upravljao Fondom, cijena akcija na
berzi bila 0,04 EUR a danas je skoro 0,11 EUR. Takođe, akcionaraima je poznato i to da je prethodna
uprava naplaćivala godišnju proviziju za upravljanje u iznosu od preko 2 miliona EUR a sadašnja oko
400.000 EUR i otuda nam apsolutna podrška preko 50% akcionara za dalje upravljanje fondom
TREND.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *