Pred izbore i opozicioni ministri raspisuju konkurse za radna mjesta

Dodajte komentar

Na sajtu Uprave za kadrove od 21. maja do 23. jula ove godine postavljena su 53 javna oglasa za zapošljavanje na neodređeno u organima javne uprave, od čega je najviše konkursa bilo za radna mjesta u crnogorskim sudovima (osnovnim, višim i Vrhovnom) 15.

Na drugom mjestu je Ministarstvo finansija sa deset oglasa za 12 izvršilaca, a na trećem Ministarstvo unutrašnjih poslova sa pet konkursa. Slijede tužilaštva sa tri oglasa, pa ministarstva vanjskih poslova, prosvjete i nauke sa po dva, koliko su imali Privredni sud, Zavod za zapošljavanje Crne Gore…

Realizacija većine od objavljenih javnih oglasa ulazi u period nakon raspisivanja izbora, zbog čega je Agencija za sprečavanje korupcije na svom sajtu objavila obrazloženje člana 33 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, prema kojem se ne krše propisi ukoliko se je riječ o zapošljavanju na radnim mjestima koja su sistematizovana.

Agencija je mišljenja da član 33 Zakona ne propisuje zabrane i ograničenja pokretanja postupka za popunu radnih mjesta, odnosno oglašavanja radnih mjesta i zapošljavanje kako na neodređeno, tako i na određeno vrijeme, kao i zaključivanje ugovora za obavljanje privremenih i povremenih poslova, ukoliko je radno mjesto predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta organa vlasti i ako je navedeno zapošljavanje neophodno zbog obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada u tim organima vlasti“, navodi se u obrazloženju koje je proslijeđeno i Upravi za kadrove.

U mišljenju Agencije su navedeni su konkretni uslovi koja moraju biti ispunjeni ukoliko se zasniva radni odnos u vrijeme predizborne kampanje, a to su:

1. radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa vlasti, 2. na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, i 3. samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta“, navode.

Navedeno je takođe da se “sve odluke o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, sa kompletnom pratećom dokumentacijom, dostavljaju se Agenciji u roku od tri dana od dana donošenja odluke”.

(Cijeli tekst u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *