Cijena zlata pada drugu sedmicu uzastopno

Dodajte komentar

Cijena zlata se spustila na najniži nivo u posljednjih skoro tri nedjelje usljed obnovljenih očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope, što je smanjilo tražnju za takozvanim bezbjednim investicijama.

Posmatrano na mjesečnom nivou zlato je u dobitku 4,20 odsto, dok je od početka godine vrijednost ovog plemenitog metala porasla skoro 25 odsto.

Niz dobrih američkih ekonomskih podataka podstaklo je spekulacije da će Federalne rezerve povećati kamatne stope do kraja ove godine. Šanse da će se Fed odlučiti na takav potez povećane su na 45%, dok se prije mjesec dana takav potez Fed-a procjenjvalo na 20 odsto.

Zlato je osjetljivo na kretanje kamatnih stopa u SAD, pri čemu mu više pogoduje postepeno povećavanje kamata nego ubrzani niz povećanja.

Indeks dolara, koji mjeri snagu američke prema šest vodećih svjetskih valuta, u petak je porastao na 97,41 poen, što je o.5 odsto viša vrijednost u odnosu na prethodno trgovanje i najviši nivo u četiri mjeseca.

Za nedjelju dana dolarov indeks je ojačao 1 odsto, podržan razlikama u očekivanju budućih pravaca monetarnih politika najvećih svjetskih centralnih banaka. Naime, dok za Federalne rezerve očekuje da će pooštriti monetarnu politiku, za sve druge velike centralne banke, poput ECB, Bank of England, Bank of Japan, očekuju se novi monetarni podsticaji kako bise ojačao privredni rast.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *