Pitanja na intervjuu za posao na koja morate da znate odgovor

Dodajte komentar

Na koliko god razgovora za posao bili, svaki vam je zasigurno pojeo živce.  Sve što želite jeste da sebe prikažete u najboljem svijetlu, ali postoji toliko faktora, koje mogu uticati na to kako ćete biti prihvaćeni.

To je razlog zašto bi uvjek trebali da imate unaprijed promišljene odgovore, posebno na ovih 5 pitanja…

Sprovedite nas kroz vaš CV

Ovo je vaša prilika da ostavite dobar prvi utisak. To nipošto ne smije biti monolog duži od 10 minuta, o svemu što ste ikad radili, već prilagodite svoj odgovor mjestu na kom tražite posao, spominjući samo relevantne aspekte svoje dosadašnje karijere.

Zašto želite ovaj posao?

Vaš odgovor na ovo pitanje pokazuje dvije stvari: jeste li strastveni prema tom poslu i jeste li napravili svoje istraživanje. Istaknite kako poznajete dosadašnji rad kompanije te svoje mišljenje o tome kako možete uticati na njen napredak. Nemojte ostaviti utisak da ste očajni, ali ne budite ni previše cool, kako ne biste ostavili utisak da vas nije previše briga.

Šta smatrate svojim najvećim prednostima i manama?

Na ovo pitanje, vaši odgovori nipošto ne smiju biti preuveličani, jer niko ne trpi hvalisavce. Uvjek je dobro napomenuti kako ste timski igrač, da znate mirno rješavati probleme i sukobe te kako ste voljni da brzo učite nove stvari. Što se tiče mana, njih naučite da lijepo “zapakujete”, ali i naglasite kako radite na tome da ih umanjite. “Stalno kasnim”, nije nešto što želite reći budućem poslodavcu pa takve izjave izbjegavajte po svaku cijenu.

Šta volite da radite van radnog mjesta?

Ovim pitanjem, budući poslodavac nastoji da stvori širu sliku o vama pa ne bi bilo loše da i na ovo pitanje pripremite odgovor unaprijed. Ponovo, nemojte ulaziti u detalje, ali spomenite nekoliko hobija ili interesa, poput fizičke aktivnosti kojom se bavite, druženja s prijateljima, putovanja, kuvanja i ostalih stvari, kojima ćete ostaviti dobar utisak.

Imate li neko pitanje za mene?

Odgovor na ovo pitanje bi uvjek trebalo da bude da”, jer to pokazuje da ste zainteresovani i znatiželjni. Ali, to ne znači kako pitanja koja postavljate nisu važna. Pitanja o godišnjem odmoru i radu kod kuće nisu poželjna u ovom trenutku.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *