Gasi se posljednja fabrika koja proizvodi video rekordere

Dodajte komentar

VCR, snimač videkaseta, prestaje se proizvoditi krajem ovog mjeseca, javljaju japanski mediji. Možda će vas začuditi da neko proizvodi snimače decenijama nakon što su ih optički mediji istisnuli iz upotrebe, ali japanski elektronički div Funai Electric i dan danas proizvodi snimače.

Osim uređaja za snimanje i reprodukciju videokaseta, Funai proizvodi i TV uređaje za Sharp i Toshibu, a u nekim zemljama njihovi televizori prodaju se pod Philipsovom markom.

Razlog zašto napokon odustaju od proizvodnje VCR-ova su dosta jednostavni i ekonomski opravdani. Sve manje tržište za plasiranje proizvode i sve veći problemi s kupovinom komponenti za slaganje uređaja. Neke velike kompanije poput Panasonica odavno su odustale od videokaseta, ali Funai je proizvodio VCR-ove u Kini po narudžbi za Sanyo. Sanyo bi te uređaje prodavao na američkom i svjetskom tržištu.

Davne 1983. godine Funai je proizveo prvi VCR, a na vrhuncu popularnosti videokaseta prodavali su po 15 miliona uređaja godišnje. Čak i prošle godine ostvarili su dosta dobru prodaju. Prodali su čak 750.000 primjeraka uređaja za snimanje na videokasete.

Iako sada prestaju s proizvodnjom uređaja, proizvodnja samih videokaseta vjerojatno neće stati u neko dogledno vrijeme. Recimo, Sony je tek prošle godine prestao s prodajom Betamax kaseta iako su prestali s proizvodnjom snimača 2002. godine. Dugotrajnost Betamaxa je začuđujuća uzevši u obzir da nikad nisu zaživjeli na privatnom tržištu, a od početka takmičenja između VHS-a i Betamaxa 1970. godine, VHS je bio jasni pobjednik s oko 70% sjevernoameričkog tržišta u samo četiri godine.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *