Tramp vraća zabranu bankama da ulažu na Volstritu?

Dodajte komentar

Stranačkom platformom, koju je usvojio Republikanski nacionalni komitet u SAD, predviđa se vraćanje Glas-Stigolovog zakona kojim se razdvaja komercijalno bankarstvo od aktivnosti kompanija sa Volstrita, piše njujorški list Wall Street Journal.

Podržavamo povratak Glas-Stigolovog zakona iz 1933. godine koji zabranjuje komercijalnim bankama da učestvuju u visoko rizičnim investicijama”, navodi se u republikanskoj platformi.

Ovaj zakon je bio ukinut krajem 90-ih godina prošlog veka pod tadašnjim predsjednikom Bilom Klintonom, a ideja o povratku ovog zakona, kako ocjenjuje WSJ, nije izazvala oduševljenje ni Demokratske partije ni republikanaca.

Ukoliko republikanski kandidat za predsjednika Donald Tramp zaista želi da zaštiti Amerikance od rizičnog kockanja na Volstritu koje je gotovo uništilo našu ekonomiju, on bi trebalo da brani Dod-Frenkov zakon (zakon o reformi Volstrita i zaštiti potrošača iz 2010. godine), umjesto da poziva na njegovo odbacivanje”, izjavio je senator Ohaja, Šerod Braun, član Demokratske stranke.

Najnovija stranačka platforma republikanaca je po ocjeni analitičara je značajno konzervativnija u odnosu na prethodne.

Bord uglednog dnevnika “Njujork Tajms” ocijenio je platformu u svom uvodniku “najekstremnijom republikanskom platformom u istoriji”.

Pored populističkih mjera – privremene zabrane ulaska i posebne kontrole ulaska muslimana u zemlju, te izgradnje zida na granici prema Meksiku – platforma podržava protekcionističke ekonomske mere nesvojstvene republikanskom establišmentu, prenosi Glas Amerike.

Platforma je prilično restriktivna i u odnosu na prava žena, učešće žena u vojnim operacijama, prava LGBT zajednice, vjeronauke u školama i povratka federalnog zemljšta saveznim državama, a od zakonodavaca se traži da se rukovode religijom.

Posebno interesantna je i značajno ublažena pozicija prema odnosu Ukrajine i Rusije, navodi Glas Amerike.

Ukrajinu Trampovi republikanci neće naoružavati, kao što je to bio slučaj do sada, iako je u prvobitnoj verziji stranačke platforme RNC imao agresivniji pristup.

Takođe je ublažen stav prema Rusiji, vezano za ukrajinsku krizu.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *