Šćekić: Berane veliko gradilište, u naredne dvije godine 20 miliona eura investicija

Dodajte komentar

Ukupne investicije ove i naredne godine u infrastrukturne projekte u Beranama iznosiće oko 20 miliona eura, izjavio je za Portal Analitika predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić.  

On je istakao da realizaciju infrastrukturnih projekata usporava povremena blokada računa Opštine Berane, koju iniciraju firme koje su tokom mandata prethodne DPS vlasti navodno obavljale javne radove za koje ne postoji validna dokumentacija, o čemu će se uskoro izjasniti Specijalno tužilaštvo i Privredni sud.

Mi ćemo punom parom krenuti u realizaciju infrastrukturnih projekata, osim ako ne budemo imali problema sa Investiciono- razvojnim fondom i određenim garancijama koje je dala Vlada“, naglasio je Šćekić u intervjuu povodom Dana opštine.  On je rekao da je  zadovoljan saradnjom sa Vladom Crne Gore.

ANALITIKA: Koliko povremena blokada računa Opštine Berane predstavlja problem u funkcionisanju javne uprave i šta planirate da preduzmete ovim povodom?

ŠĆEKIĆ: Moram reći da povremene blokade računa donose značajno opterećenje za rad lokalne uprave i za finansijski sistem, ali mi smo jednim odgovornim radom uspjeli da stvorimo situaciju koja ipak znači izlaz iz tih blokada.  Pokušavamo da sa određenim privrednim subjektima uspostavimo dinamiku plaćanja da bi oni povukli blokadu, a da mi njima, u određenom roku, parcijalno isplatimo obavezu, što nam značajno olakšava stvar, uz druge mjere koje preduzimamo.

Prave nam svakako ogromno opterećenje, ali to su blokade iz prethodnog perioda, prije nego što smo mi vršili vlast i počeli sa reprogramom dugova sa Ministarstvom finansija, i time počeli sa ozbiljnom konsolidacijom finansija. To su obično blokade koje  puštaju privredni subjekti koji su u prethodnom periodu vršili javne radove za koje ne postoji validna dokumentacija, nisu sprovedene javne nabavke, nema ugovora, građevinskog dnevnika koji  je potpisalo licencirano lice…

To su predmeti koji su već u Specijalnom tužilaštvu i upućeni Privrednom sudu, s obzirom da Privredni sud ne uzima u obzir da su ovi predmeti već u obradi tužilaštva, oni po njihovom mišljenju sprovode proceduru, pa ako se ispostavi da su ti predmeti bili nezakoniti onda će se vršiti naplata, ili povraćaj sredstava kroz druge procese koje će sprovoditi lokalna samouprava prema tim subjektima. Tako da te blokade djeluju kao šok za lokalne finansije, ali ne možemo stati, moramo se boriti. Sredstva koja imamo preusmjeravamo u saniranje računa kako bi mogli nesmetano da funkcionišemo.

To svakako usporava realizaciju određenih infrastrukturnih projekata, rješavanje problema građana… Mi moramo preduzeti sve mjere kako bi račun mogao normalno da funkcioniše i kako bi mogli da te probleme rješavamo, da iz nekih drugih izvora povećavamo naplate itd.

Konsolidacija javnih finansija je veliki izazov i velika borba. S druge strane, privredni subjekti bi trebali da imaju osjećaja za građane, za njihove potrebe i lokalnu samoupravu, tim prije što su njihove fakture predmet sudskih sporova.

ANALITIKA: Kakva je aktuelna situacija u Rudniku mrkog uglja?

ŠĆEKIĆ: U Rudniku mrkog uglja je sada jako dobra situacija. Mislim da rudnik ide prema ispunjenju svojih očekivanja, da je u ovom momentu “na zelenoj grani”… Na bazi onoga što sam čuo od izvršnog direktora Rudnika mrkog uglja, gospodina Vučinića, dobio sam informacije da se uredno isplaćuju zarade u neto i bruto iznosu, da se isplaćuju obaveze prema dobavljačima i da imaju obezbjeđen plasman uglja. Nadam se da će njihova saradnja sa TE Pljevlja i tamošnjim rudnikom i dalje biti dobra, pošto jedan dio plasmana ide u tom pravcu.

U Rudniku mrkog uglja je oko 140 radnika, što je, čini mi se, u Crnoj Gori u zadnje dvije godine najveći broj zaposlenih u sektoru proizvodnje. Očekujem da će, povećanjem iskopa i plasmana, biti otvorena nova radna mjesta u Rudniku mrkog uglja, što je vrlo značajno za buđenje privrednih aktivnosti u Opštini Berane, jer sa Rudnikom mrkog uglja rade povezani privredni subjekti. Značajan broj porodica je dobio uhlebljenje i neka sredstva kako bi mogle da funkcionišu.

ANALITIKA: Da li je punjenje budžeta Opštine u prvoj polovini godine bilo u skladu sa planom?

ŠĆEKIĆ: U ovom trenutku punjenje budžeta je na nivou oko 40 odsto od plana. Ima segmenata gdje smo naplatili više nego što je bilo planirano, ali nama je prvenstveno problem bio vezan za naplatu poreza na nepokretnosti, s obzirom da smo kasnili sa donošenjem lokalne odluke o u usklađivanju poreza na nepokretnost sa zakonom. U toku su podjele rješenja i nadam se da će po tom osnovu biti značajniji veći prihodi, da ćemo na godišnjem nivou biti na nivou plana i da ćemo ga u nekim segmentima i premašiti. Znaćemo precizno na kraju godine gdje je napravljen uspjeh, a gdje su potrebne dodatne mjere, sve u cilju kvalitetnijeg punjenja budžeta  i rješavanja problema građana. Mi smo rekli-  tamo gdje mjesne zajednice budu uplaćivale poreze na nepokretnosti mi ćemo im vratiti taj novac ulaganjima u infrastrukturu u identičnom iznosu.

ANALITIKA: Koliko novca dobijate iz Egalizacionog fonda i u koje svrhe ga trošite?

ŠĆEKIĆ:  Iz Egalizacionog fonda dobijamo oko 2,64 miliona eura, što je ukupno 10,57 odsto od ukupnog egalizacionog fonda na nivou države. Mislimo da bi ta sredstva trebalo da budu značajnija za Opštinu Berane. Mislimo da  bi pojedine opštine-korisnice fonda morale da tačno i realno informišu Ministarstvo finansija o svim aspektima i kriterijumima vezano za dodjelu sredstava. Mislim da neki to rade nerealno i da zloupotrebljavaju- očekujem u tom pravcu veću kontrolu od strane Ministarstva finansija za narednu godinu.

Očekujemo od Državne revizorske institucije da provjeri sve informacije koje Ministarstvo finansija dobija od opština kako bi vidjeli da li se sredstva isplaćuju na osnovu egzaktnih podataka. Ako bi se  rukovodili tačnošću, vjerujem da bi Opštini Berane pripao veći iznos sredstava iz Egalizacionog fonda. Što se tiče korišćenja sredstava iz fonda, mi ih u većem obimu trošimo na uplaćivanje plata i doprinosa zaposlenih u opštini, a jedan dio koristimo za kapitalni budžet i  rješavanje infrastrukturnih problema.

ANALITIKA: Koje infrastrukturne projekte se pokrenuli i o kom obimu investicija je riječ?

ŠĆEKIĆ: U ovoj godini možemo reći da se u Opštini Berane izvode građevinski radovi u većem obimu nego u bilo kojoj drugoj opštini. Počinje realizacija najznačajnijih infrastrukturnih projekata- radovi na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda i sistemu za vodosnadbijevanje (oko 13 miliona),  izgradnja 96 stambenih jedinica za raseljena i privremeno raseljena lica na Rudešu (četiri miliona), projekat koji se tiče vodosnadbijevanja desne obale Lima za koji očekujemo podršku Vlade (preko milion eura). U toku je izbor izvođača radova za gradnju stambenih jedinica, a u septembru bi trebalo da počnu radovi.  Takođe, u toku je realizacija projekta hidrocentrale za koji smo dobili saglasnost od Ministarstva ekonomije, tako da su ukupne investicije ove i naredne  godine oko 20 miliona.

Mi ćemo punom parom krenuti u realizaciju projekata, osim ako ne budemo imali problema sa Investiciono- razvojnim fondom i određenim garancijama koje je dala Vlada.

Izvor: Portal Amalitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *