Pogledajte kako vozači Formule 1 vide trkačku stazu (VIDEO)

Dodajte komentar

Vozači sportskih takmičenja imaju gotovo nevjerovatne reakcije, a kako bi zabilježili ‘kako tačno gledaju’ na stazu i sve drugo u vožnji, Sky Sports je stavio Tobii senzore za praćenje očiju vozača Sahara Force India F1 tima.

Nico Hülkenberg je tako imao priliku da svijetu otkrije na šta se sve F1 vozač fokusira za vrijeme trke i koliko dugo. I dok fokus zaista pada na minijaturne dijelove onoga što ljudske oči mogu vidjeti, mozak itekako obrađuje i informacije iz perifernog vida, potpuno automatski.

Zbog toga je na volanu smješten brojač obrtaja, koji čini set jakih svjetlosnih sklopova. Vozač u svim uslovima perifernim vidom može vidjeti kako vozilo ‘diše’. Neke Hülkenbergove reakcije su ispod 100 milisekundi, što bi kod trkača bilo označeno kao krivi start (jer je to ‘neljudska’ reakcija).

Jedan od primjera takvih situacija je reakcija ovog vozača Formule 1 od jedne desetinke sekunde za provjeru šta vidi u retrovizoru. Prosječnom vozaču za tu radnju treba bar pola sekunde.

Kako uređaj švedske kompanije Tobii prati pokrete očiju i na koji način vozač F1 vidi stazu možete vidjeti na ovom videu:

https://youtu.be/zjkUUMZnTnU

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *