Novi Sad dobija Naučno-tehnološki park vrijedan 13 miliona eura

Dodajte komentar

Vojvodina i Srbija trebalo bi uskoro da dobiju jednu od najvećih i najznačajnijih institucija za edukaciju i razvoj visokih tehnologija Naučno-tehnološki park (NTP), izjavio je dekan Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Rade Doroslovački.

Ugovor za drugu fazu izgradnje Naučno-tehnološkog parka (NTP) potpisan je početkom juna, kraj radova se očekuje polovinom 2018, a vrednost investicije je 13 miliona eura.

NTP će, kako je rekao Doroslovački, imati 29.000 kvadratnih metara, od kojih će na 10.000 metara biti učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, dok je ostali prostor namenjen kompanijama koje su osnovali profesori FTN. Očekuje se da, kad projekat bude gotov, bude posla za oko 3.000 novih inženjera.

U ukupnoj investiciji je učešće našeg fakulteta oko 3,5 miliona evra, dok 9,5 miliona evra dolazi kao kredit Evropske investicione banke koji će otplaćivati Republika Srbija – objasnio je Doroslovački dodajući da će se ta investicija višestruko isplatiti, jer omogućava zapošljavanje inženjera, stvaranje novih kompanija i dalji razvoj.

Fakultet tehničkih nauka je i u domaćoj i u svjetskoj javnosti poznat kao institucija koja ne samo edukuje i stvara buduće inženjere, već stvara nove kompanije u oblasti informacionih tehnologija.

– Korist od saradnje fakulteta i privrede je obostrana. To je rijedak primjer, čak i u poređenju sa svijetom, gdje je toliko uspjela saradnja nauke i privrede. Iz te naše saradnje niklo je oko stotinu kompanija uglavnom u oblasti informacionih tehnologija. Odškolovali smo te inženjere koji su formirali kompanije u kojima sada rade i naši profesori. Neki profesori rade 40 odsto radnog vremena u kompaniji, a 60 odsto kod nas, drugi 70 odsto radnog vremena u kompaniji ostalo na fakultetu – rekao je Doroslovački.

GdeInvestirati

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *