Malezijski fond pronevjerio milijardu dolara uz pomoć Goldman Sachsa

1 komentar

Sjedinjene Američke Države su pokrenule sudski proces čiji je cilj povraćaj svote veće od milijardu dolara, a postupak je povezan s korupcijskim skandalom u koji je umiješan malezijski državni fond 1Malaysia Development Berhad , na čijem je čelu malezijski premijer Najib Razak.

Od ranije se sumnja da je malezijski državni fond 1MDB pronevjerio četiri milijarde dolara malezijskih državnih kompanija.

The Wall Street Journal piše da su novac iskoristili bliski Razakovi saradnici za kupovinu luksuznih stanova u New Yorku, Van Goghovih slika te prava na film Vuk s Wall Streeta, redatelja Martina Scorsesea.

U saopštenju američkoga Ministarstva pravosuđa piše da je riječ o međunarodnoj zavjeri, čiji je cilj bilo pranje novca i masovna pronevjera, koja je počinjena na štetu malezijskog fonda.

Spomenuta milijarda dolara samo je dio novca koji je pronevjerio fond 1MDB, osnovan 2009. godine.

U skandal je umiješan malezijski premijer, koji je, prema pisanju medija, na privatne račune “sakrio” više od milijardu dolara, što fond 1MDB negira.

Američke istražitelje posebno zanima uloga Goldman Sachsa u ovom slučaju te će se nastojati da otkrije je li ova američka banka “zaboravila” da upozori vlasti o sumnjivim transakcijama.

Švajcarska istraga, koja je počela prošle godine, utvrdila je da je fond 1MDB pronevjerio novac malezijskih državnih kompanija te da je dio pronevjerenog novca prebacivan putem računa u švajcarskim bankama.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *