“Hefesta” gradi i kad drugi ne smiju

Dodajte komentar

Betoniranje platoa budućeg ugostiteljskog objekta na Turskom rtu počelo je juče, uprkos što je u Kotoru, kao i svim ostalim primorskim opštinama, zabranjeno izvođenje građevinskih radova zbog neometanog odvijanja turističke sezone.

Nakon što su buldožeri prekopali netaknutu prirodnu obalu rta u tjesnacu Verige, koja spada u zaštićeno područje UNESCO-a, započelo je betoniranje na samo nekoliko metara visine iznad mora, kod svjetionika Turski rt.

Načelnik Komunalne policije Opštine Kotor Zoran Vučinović potvrdio je “Vijestima” da je na snazi sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova, ali da investitor hercegnovska firma “Hefetsa“ ima dozvolu da i tokom trajanja zabrane obavlja radove.

Na zahtjev firme, Sekretarijat za urbanizam Opštine Kotor izdao je 14. juna rješenje o dozvoljavanju izvođenja radova, koje je potopisala sekretarka Slavica Vojinović.

Hercegnovska firma, na osnovu papira koje je prošle i ove godine dobila od Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu prirode, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i JP “Morsko dobro“, na Turkom rtu u kamenu i betonu gradi “privremeni objekat“, površine 190 kvadrata.

Namjena objekta je ugostiteljska djelatnost, sa predviđena dva parking prostora. Objekat je montažno-demontažnog karaktera i obuhvata: turistički info punkt, suvenirnicu, caffe-lounge bar, kao i uređenje javne rasvjete i opremanje javnim mobilijarom – klupe, žardinjere sa cvijećem, teleskop za razgledanje, kante za smeće“, piše u urbanističko-tehničkim uslovima koje je “Hefesti“ izdalo „Morsko dobro“.

Lokaciju na Turksom rtu, jednom od najljepših vidikovaca u Boki, resor ministra Branimira Gvozdenovića naknadno je lani uvrstio u izmjene i dopune tada važećeg Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2013-2016. godina, a onda i u sada važeći Plan za period 2016-2018.

Građevinsku dozvolu „Morsko dobro“ je izdalo 19. aprila, a “ Hefesta “ će tom preduzeću zakup lokacije na Turskom rtu za ovu godinu platiti 16.207 eura, plus PDV.

Postavljanje “privremenog objekta“ na jednoj od najljepših lokacija u Boki izazvala je brojne kontroverze i oštre reakcije u dijelu bokeljske i kotorske javnosti.

Direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić javno je optužio Gvozdenoviča da je “privatni stavio ispred javnog interesa“.

Najavio je i tužbu protiv njega i MORT-a, ukoliko se ne odustane od gradnje, ali je do juče nije podnio.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *