Da li drugi blok Termoelektrane podiže cijenu struje?

Dodajte komentar

Netačne su i apsolutno neosnovane tvrdnje da cijena električne energije mora porasti skoro četiri puta, odnosno 376 odsto do 2040. godine, da bi izgradnja drugog bloka termoelektrane Pljevlja bila isplativa, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Dnevni list Dan, pozivajući se na Studiju izvodljivosti za taj projekat, objavio je danas podatak da će struja do 2040. godini morati da poskupi skoro četiri puta, da bi realizacija projekta bila isplativa.

Ne ulazeći u to da li je riječ o manipulaciji ili o neznananju, radi objektivnog informisanja javnosti saopštavamo da se projekcije koje se pominju u Studiji, odnose na kretanje cijena električne energije u narednih 50 godina na svjetskom tržištu električne energije, bez obzira na II blok TE Pljevlja ili bilo koji objekat sličnih parametara“, pojasnili su iz Vlade Crne Gore.

U reagovanju navode da je projekciju sačininila konsultantsko-inženjerska kompanija Pöyry, i to, kako kažu iz Vlade, “ne za projekat II bloka TE Pljevlja”.

Niti se iznijeti podaci odnose na cijenu struje koju plaćaju ili će plaćati građani bilo koje zemlje, pa i Crne Gore. Pöyry je vodeća međunarodna konsultantsko-inženjerska kompanija koja pravi dugoročne prognoze cijene svih energenata, pa i električne energije na svjetskom tržištu. Dakle, tržišna cijena je projektovana kao tolika nezavisno od toga da li će II blok TE Pljevlja biti građen ili ne. Smiješno je i pomisliti da jedna termoelektrana od 254 MW u jugoistočnoj Evropi može uticati na cijenu električne energije na svjetskom tržištu.  Nije II blok TE Pljevlja ovdje ulazni podatak već obrnuto. Projektovana cijena električne energije je jedan od brojnih ulaznih podataka u kalkulaciji isplativosti gradnje II bloka TE Pljevlja“, kazali su iz Vlade Crne Gore.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *