Na Zlatiboru počinje gradnja najveće žičare na svijetu

Dodajte komentar
Ilustracija

Nakon najave gradnje velike žičare na Zlatibor su stigli domaći i strani investitori. Cijena zemljišta, posebno u sela Ribnica ispod skijaškog centra Tornik, gdje će se nalaziti međustanica žičare, prošlih nedjelja naglo je porasla, piše Blic.

Francuska kompanija Pomagalski, naime, već je isporučila mjestu Čajetina poslednji kontingent opreme za žičaru koja će 8866 metara dugom trasom povezati centar Zlatibora i kompleks Tornik. U javnom poduzeću Gold gondola Zlatibor kažu da će zlatiborska žičara biti najduža na svijetu i da će uvjerljivo nadmašiti trenutnu vodeću, 7,4 kilometra dugu žičaru iz kineskog nacionalnog parka u kojem je sniman film Avatar. Dijelovi žičare dopremljeni u 11 kamiona, uskladištene su na Zlatiboru zajedno s opremom koja je pristigla krajem prošle i početkom ove godine.

Čajetina je Francuzima iz svog proračuna platila 10 miliona eura. Zasad je jedina prepreka početku gradnje žičare dozvola koju bi trebalo da izda Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukure. U Čajetini kažu da su predstavnici ministarstva obećali da će u roku od nekoliko dana izdati sve potrebne dozvole. Gradnja žičare krenuće najkasnije početkom septembra, a plan je da nova turistička atrakcija bude puštena u upotrebu u januaru 2017.

Poslovni dnevnik

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *