Oprezno sa novčanicom od 100 eura

Dodajte komentar

Od početka ove godine, zaključno sajunom otkriveno je 316 komada falsifikata eura. Najviše je novčanica od 100 eura, a u kovanicama prednjače dva eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke u odgovoru na pitanje da li je povećana količina falsifikovanog novca u opticaju s obzirom da se trgovci žale da u posljednje vrijeme često od mušterija dobijaju sumnjivi novac.

U Centralnoj banci kažu da broj otkrivenih, odnosno obrađenih falsifikata nije povećan u odnosu na isti period prošlih godina. Trgovci, ali i građani kažu da se sa sezonom svake godine poveća količina falsifikovanog novca u opticaju.

Prednjači euro

U Centralnoj banci objašnjavaju da je od ukupno otktivenih 316 komada falsifikata, 65 komada od 100 eura i 102 komada u apoenu od dva eura. Euro je valuta čiji se falsifikovani apoeni najčešće pojavljuju kod nas.

U prvoj polovini ove godine otkriveno je 179 komada novčanica eura i 137 kovanog novca takođe eura. Otkrivena su svega tri komada falsifikovanih američkih dolara, pojašnjavaju u CBCG.

Najviše falsifikata je otkriveno u centralnoj regiji Crne Gore.

Najviše ili 114 falsifikovanih novčanica eura otkriveno je u centralnoj regiji ili 64 odsto. U južnoj regiji 56 komada ili 31 odsto, dok je u sjevernoj regiji otkriveno 9 komada ili pet odsto“, pokazuju podaci CBCG.

U  Crnoj Gori je u prošloj godini otkriveno 1.019 komada falsifikovanog eura, što je 13 odsto više nego 2014.

Najveći broj falsifikovanih novčanica eura otkrivenih u opticaju tokom 2015. godine odnosi se na 50 eura, a kod kovanog novca dva eura. Falsifikatori se najviše opredjeljuju za štampanje novčanica jer su one najčešće u prometu i ne izazivaju sumnju, a i njihovo falsifikovanje nije skupo.

Građani teško mogu da prepoznaju dobro falsifikovanu novčanicu, a ponekad ni bankarski službenici to ne mogu bez prethodne provjere na aparatu.

Provjera

Iz Centralne banke građanima savjetuju da provjeravaju ispravnost novčanica i da obrate pažnju na karakteristike zaštite.

Novčanice eura izrađene su od potpuno pamučnog papira i pružaju jedinstven osjećaj pod prstima. Inicijali Evropske Centralne banke, centralni motiv, kao i nominalna vrijednost sa aversa novčanice izrađeni su reljefnom štampom i mogu se osjetiti prilikom dodira. Vodeni žig proizvodi se procesom tanjenja papira, numerički dio vodenog žiga je svjetliji i tanji. Zaštitna nit utkana u papir, uočava se kada se novčanica okrene ka svjetlu. Na njoj se nalazi mini i mikro štampa. Providni registar, detalji motiva nanose se preciznom štampom sa obje strane novčanice tako da kada se novčanica pogleda ka svjetlu motiv postaje kompletan“, pojašnjavaju iz CBCG.

Treba provjeriti i hologramsku traku koja prilikom naginjanja novčanice od 10 i 20 eura reflektuje širok spektar boja i motiva, oznaku valute, nominalne vrijednosti, mini i mikro tekst.

Presijavajući sloj ili traka nanesen je sa poleđine novčanice i uočava se prilikom naginjanja. Veoma je otporan na habanje i na njemu se nalaze oznake valute i nominalne vrijednosti. Hologramski pečat kod 50, 100, 200 i 500 eura na kome je prikazan centralni motiv, mikro tekst sa oznakama valute i nominalne vrijednosti, perforacija oznake € i demetalizirana zona. OVI mastilo mijenjajuće boje pri naginjanju prelazi od sjajno tamno roze u maslinasto zelenu boju“, pojašnjavaju iz ove institucije.

Rekordan broj falsifikovanih novčanica CBCG je otkrila u periodu od 2006. do 2008. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *