Lazovic: Napravili smo odličan ugovor i maksimalno zaštitili državne interese

Dodajte komentar

izvor: Antena M

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović kazao je, u intervjuu za portal Antena M, da ugovor sa A2A maksimalno štiti državne interese, te da opozicioni predstavnici u Vladi žele da koriste tu priču u političke svrhe.

On je, u intervjuu koji je dao nakon sastanka sa opozicionim ministrima o ugovoru sa kompanijom A2A, kazao da o tom pitanju nema saglasja u opozicionim redovima. Čas štite, čas ugrožavaju elementarna prava kompanije, a sve zarad sitnih političkih poena, što im, poručuje,neće biti dozvoljeno.

Antena M: Da li je na sastanku sa “opozicionim” ministrima postignuta saglasnost o njihovom prijedlogu da se italijanskoj kompaniji A2A ograniči pravo prodaje dionica, bez saglasnosti Vlade?

– To je već definisano postojećim prijedlogom ugovora kroz pravo preče kupovine, kroz obavezu da je, prije prodaje trećem partneru, A2A u obevzi da te akcije ponudi Vladi.

I to je jasno. Opozicioni ministri u Vladi žele sada da u ovome imaju neku političku priču, ali nijesu saglasni medju sobom. Imali smo sa njima sastanak i to se kretalo od želje pojedinih od njih, za nas iznenađujuće, da se maksimalno zaštite interesi A2A, čak nudeći nam dodatne informacije, pa valjda i posredništvo, oko stanja i intersa A2A, pa sve do toga da se A2A ograniči pravo da raspolažu svojim akcijama.

Kako se međusobno nijesu mogli složiti, tražili su od nas da formulišemo njihove zahtjeve. Ajde, probaćemo u interesu Vlade izbornog povjerenja i to da pokušamo.

Antena M: Zbog čega je takav zahtjev neprihvatljiv za vas?

-Nije neprihvatljv za nas, nego je neprihvatljiv za A2A. To smo mi u startu tražili, i mnogo više od toga, ali A2A mora da štiti svoje kompanijske i vlasničke interse, iako bi, koliko vidim, neki u Crnoj Gori iz populističkih pobuda, u susret predstojećim izborima, da ih potjeraju i otmu im ako bi mogli akcije, što ne smijemo dozvoliti, jer nije u skladu sa standardima demokratskog društva i tržišnog poslovanja i principa na kojima funkcioniše trziste EU i moderna civilizacija.

Ono što smo postigli u pregovorima, da sva crnogorska javnost zna, jeste da kod put opcije niko drugi osim države ne može kupiti njihove akcije, a u slučaju izlaska mimo put opcije, u obavezi su da te akcije prvo ponude državi. Šta ćete više?

Antena M: Dijelite li bojazan da bi A2A mogla da u EPCG uvede “nereferentnog partnera”, ako bi ponudio cijenu koja premašuje 250 miliona eura, ugovorenih tzv put opcijom?

– Napravili smo odličan osnovni ugovor. I maksimalno zaštitili državne interese.

Revolucionari sad kreću u kotraofanzivu.. I sve znaju… To su akcije koje je ta kompanija pobijedivši na međunarodnom tenderu pošteno platila.

434 miona eura prije šest godina. Sad smo ispregovarali da nam, u slučaju aktivacije put opcije, to moraju prodati za 250 miliona eura koje bi platili u sedam godina. I šta sad?

Oni traže da neki lokalni poltičar, da bi se udvarao svom biračkom tijelu, odlučuje kome ima pravo A2A da prodaje svoje akcije.

Poslije ovoga se ne bih začudio da slijedi zahtjev da te akcije nacionalizujemo. Umjesto da nam čestitaju što smo državi ustedjeli preko 300 miliona eura, oni sad idu u krajnost koja, ne samo da plaši, nego direktno tjera investitore. Oni hoće da otimaju pravo raspolaganja i pravo vlasništva kompaniji iz EU. Koliko god sam bio najtvrđi pregovarač sa A2A, protiv ovakvog pristupa od opozicionih minstara u Vladi premijera Đukanovica se moram pobuniti.

Antena M: Šta zamjerate zahtjevu “opozicionih” ministara da put opcija traje neograničeno?

– Mozda 100 godina , ajmo da suspendujemo tržiste… Ajde da vidimo ko će iz italijanske kompanije to prihvatiti. Ti isti političari, kad neka strana komapnija traži kod nas koncesiju na 30 godina, dižu galamu do neba. Suština je jasna.

Opozicija je ljubomorna na to što smo, u interesu države Crne Gore, napravili maksimalno dobar sporazum, sačuvali većinsko vlašnistvo u EPCG, pravimo drugi blok Termoelektrane, a u slučaju da A2A aktivira izlaznu opciju, maksimalno smo zaštitili interse države Crne Gore.

I sad opozicionari u Vladi Mila Đukanovića iz političke ljubomore pokušavaju raznoraznim izvolijevanjima da to ugroze.

Antena M: Da li je ugovor sa A2A u domenu političkog sporazuma i, kao takav, podliježe konsenzusu u Vladi?

– Mislim da ne. Tamo piše zakoni i sve značajnije odluke. Oko nekih značajnih zakona i odluka opzicioni ministri su do sada izdvajali mišljenje i nijesu izašli iz Vlade… Isto će biti i sada. Čini mi se da, ipak, negdje shvataju razvojne izazove Crne Gore, ali ih politički ambijent u kojem funkcionisu tjera na takvo izjašnjavanje. Negdje razumijem… Idemo dalje…

Antena M: Juče je portal Antena M objavio vijest o namjeri EPCG da kupi većinski paket akcija M:tela ili osnuje vlastitog operatera. Kako gledate na taj poslovni potez Elektroprivrede?

– Neka prvo gospoda iz EPCG unaprijede poslovanje u osnovnoj djelatnosti, pa ćemo lako poslije oko diverzifikacije poslovanja.

Antena M: Da li su pregovori sa Škodom Praha o cijeni izgradnje Bloka II TE blizu kraja?

– Uglavnom jesu… Računam da ćemo imati konačnu cijenu u nekoliko sljedećih dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *