Rađa se novi svjetski div u proizvodnji čelika

Dodajte komentar

Najveći njemački proizvođač čelika, Thyssenkrupp, potvrdio je da je u pregovorima s indijskom čeličanom Tata Steel o potencijalnom osnivanju zajedničkog preduzeća.

Oni pregovaraju i o konsolidaciji posrnulih evropskih čeličana koje su pogođene prekomjernom proizvodnjom, slabom tražnjom i jeftinim uvozom.

Iz Thyssenkruppa su poručili da je konsolidacija evropskog sektora čelika neophodna zbog ekstremno teške ekonomske situacije, prenosi Reuters.

Tata Steel je u petak saopštio da je obustavio proces prodaje posrnulog ogranka u Britaniji, nakon što su se mnogi od ponuđača, koji su ušli u uži izbor, povukli zbog neizvesnosti u svjetlu glasanja za Brexit.

Indijska čeličana je, takođe, objavila da je u preliminarnim razgovorima sa potencijalnim partnerima, poput Thyssenkrupp, o alternativama i održivijim rješenjima za cjelokupno evropsko poslovanje Tata Steela.

Pored poslovanja u Britaniji, u vlasništvu Tata Steela Evropa je i bivša čeličana Hugovens u Holandiji.

Britansku industriju čelika su pogodili visoki troškovi energije, neefikasna proizvodnja i poplava jeftinog kineskog izvoza. To je uticalo da Tata Steel u martu objavi plan za prodaju svog poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, poslije više godina gubitaka, dovodeći u opasnost 15.000 radnih mjesta, što je izazvalo uzbunu među britanskim političarima.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *