Novac od poreza isplatili Podgorici umjesto Kolašinu

Dodajte komentar
Ilustracija

Prva banka Crne Gore preusmjerila je 216.000 eura, koje je kao kupac kolašinskog hotela Lipka bila dužna da isplati za porez na nepokretnost, na račun Opštine Podgorica umjesto Opštini Kolašin, što je prouzrokovalo veliku štetu u budžetu te lokalne samouprave.

Navodna greška jedne od službenica banke dogodila se prije mjesec dana, od kada je Opštini Kolašin novac isplaćivan u ratama, pišu Dnevne novine.

Po saznanju da je novac završio na pogrešnom računu, predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović uputila je urgenciju Prvoj banci, u kojoj navodi da sumnja da je posrijedi greška.

Na desnoj strani obrasca u prostoru u kojem se upisuje poziv na broj odobrenja upisan je broj rješenja Poreske uprave i broj 728 koji je šifra Opštine Kolašin za poreske uplate. Službenik banke je izmijenio podatak ispisan na nalogu od strane platioca i umjesto šifre Opštine Kolašin upisao broj 320, odnosno šifru Opštine Podgorica, zbog čega je nastupila šteta po budžet Opštine Kolašin”, navela je Vuksanović u urgenciji u koju su Dnevne novine imale uvid.

Odgovarajući na urgenciju, iz banke su kazali da je riječ o grešci službenice i pozvali kolašinsku vlast na strpljenje, ističući da neće dozvoliti da se toj Opštini nanese šteta.

Rukovodstvo Prve banke u odgovoru navodi i da su Poreskoj upravi u Bijelom Polju uputili zahtjev za što hitnije ispravljanje greške.

Nakon nekoliko dana Vuksanović je uputila novi dopis izvršnom direktoru Prve banke Darku Radunoviću u kojem od njega zahtijeva da ta finansijska institucija odmah nadokandi štetu Opštini, jer, prema informacijama koje je dobila od Poreske uprave, proces “ispravljanja greške” može da potraje.

Nakon što sam se u Poreskoj upravi raspitala o načinu sprečavanja štete, te saznanja da je neizvjesno koliko će trajati vraćanje novca na račun Opštine Kolašin, obraćam Vam se zahtjevom da banka odmah nadoknadi štetu i uplati iznos koji pripada Opštini Kolašin, a Vi sačekajte da opština Podgorica vrati novac koji ste joj greškom uplatili“, zatražila je Vuksanović.

Banka je Opštini do sada uplatila 135.000 eura, dok se za ostatak novca ne zna kada će biti vraćen.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *