Fed podijeljen oko povećanja kamatnih stopa

Dodajte komentar

Kreatori monetarne politike u američkoj Upravi federalnih rezervi (Fed) su podijeljeni u pogledu procjene hoće li ekonomski uvjeti u SAD-u biti dovoljno snažni za skorije povećanje kamatne stope, prema zapisniku sa zasjedanja Feda održanog 14. i 15. juna.

Pojedini članovi Fedovog Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) ukazali su na značajno poboljšanje situacije na tržištu rada i signale rasta inflacije, što ide u prilog podizanju ultra niskih kamatnih stopa.

FOMC se, međutim, suzdržao od te odluke, jer su drugi članovi Komiteta tvrdili da je ekonomija izložena velikim rizicima.

Iz tog razloga, zakonodavci su zadržali nepromijenjenu referentnu kamatnu stopu na nivou u rasponu od 0,25 do 0,50 posto, poslije skromnog povećanja u decembru sa nultog nivoa, na kojem je bila “zaleđena” sedam godina.

Gotovo svi učesnici Fedovog sastanka su objavili da je šokantno slab izvještaj o zapošljavanju u maju, kada je otvoreno tek 38.000 radnih mjesta, povećao neizvesnost u pogledu ekonomskih perspektiva američke privrede.

Većina je mišljenja da će se inflacija približiti dugoročnom cilju Feda od 2,0 posto, a takođe su ukazali na ubrzanje rasta plata i nedavni skok cijena nafte.

Drugi članovi Feda su, međutim, izrazili skepsu prema takvom kretanju inflacije, ukazujući na značajne rizike, kao što su konstantni deflatorni pritisci.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *