Koji jezik učiti u budućnosti?

Dodajte komentar

Možda smo došli u situaciju da vodećem svjetskom jeziku kažemo adios ili zai jian. Došlo je vrijeme da pored usavršavanja engleskog, počnemo sa učenjem nekih drugih jezika.

Šta kažu eksperti, koji su to jezici?

U poslovnom svijetu svi teže konkurentskoj prednosti. Danas, tržišta koja to mogu da ponude su Sjeverna i Južna Amerika, kao i dio Azije gdje se govori mandarinski kineski.

Kako hispanska populacija u Americi sve brže raste, procjene su da će se 2060. godine u Americi govoriti španski. (!) To će učiniti španski jezik potencijalnim kandidatom za sljedeći svjetski jezik.

The Index of Human Development stavlja španski na drugo mjesto jezika od važnosti, posle engleskog, naravno. Statistika kaže da je španski drugi po redu najčešćih jezika koji se koriste na društvenim mrežama, pa čak i u Londonu i Njujorku.

Još jedan od izazova za neprikosnovenu vladavinu engleskog na globalnoj poslovnoj sceni, predstavlja mandarinski kineski, zbog sve većeg uticaja kineske ekonomije van njihovih granica. Još jedan interesantan podatak je da Kina širi svoj uticaj u Africi kroz razne fondove za izgradnju i rekonstrukciju.

Lingua Franca

Nalazimo se u specifičnom istorijskom periodu, kada se jedan jezik govori u bukvalno svakoj zemlji na planeti. Po riječima svjetski poznatog lingviste David Crystal-a, ovo je prvi put u istoriji da imamo samo jedan jezik koji se govori svuda. Radi se o engleskom naravno. Međutim, istorija nas uči da je to podložno promjeni. Zašto ne bismo na vrijeme počeli da razmišljamo o svojoj budućnosti i preuzeli odgovarajuće korake ka ostvarivanju ciljeva?

Napravite dugoročni plan za svoj lični razvoj. Poslovni svijet će uvjek pred vas postavljati nove izazove koji će uključivati i jezički razvoj. Pratite tokove i počnite da kreirate sredinu za učenje novog stranog jezika. Primjenjujući sve tehnike koje smo pominjali vezano za usavršavanje engleskog, možete primijeniti na bilo koji drugi strani jezik.

Engleski već znate, služite se njime u različitim kontekstima. Ne bi trebalo da prestanete da ga njegujete. Međutim, počnite da razmišljate o drugim mogućnostima.

Bizlife

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *