Holandski studenti rade na revolucionarnom prevozu budućnosti (video)

Dodajte komentar

Prije tri godine Elon Musk došao je na ideju Hyperloopa – novog načina javnog prevoza koji bi se odvijao u ultrabrzim kapsulama koji se kreću kroz vakuumske tunele.

U ovom sustavu putovalo bi se brzinama od preko 1.000 kilometara na sat, pa bi recimo, putovanje od Los Angelesa do San Francisca trajalo samo 30 minuta.

Kako bi se njegova ideja što brže realizovala, raspisao je takmičenje za najbolje tehnološko rješenje, na koji su se javila 124 tima širom svijeta, a među njima su i studenti s holandskog Delft University of Technology.

Holandski ministar ekonomije Henk Kamp danas će predstaviti Hyperloop kapsulu koju su dizajnirali i napravili studenti iz Delft Hyperloop tima, koji krajem ljeta putuju u Kaliforniju, u sjedište Muskove kompanije SpaceX gdje će se održati finale takmičenja.

Delft Hyperloop tim razvio je prototip kapsule koja je dugačka 4,5 metara i visoka 1 metar, i nije dovoljno velika da bi se u njoj putovalo, ali će zadovoljiti uslove za testiranje u SpaceX-u.

Holandski studentski tim kaže da očekuju da će njihova kapsula postići brzinu od 400 kilometara na sat.

Hyperloop, kada bude potpuno razvijen, zahvaljujući kretanju kroz tunele s niskim pristiskom i “lebdenju” pomoću elektromagneta, kretaće se brzinom od 1200 kilometara na sat, što omogućuje putovanje od Amsterdama do Pariza za samo pola sata.

Manager

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *