Odbor za ekonomiju podržao izmjene zakona o konverziji “švajcaraca”

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas parlamentu da usvoji Predlog izmjena i dopunama zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, koji je podnio poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

Medojević je saopštio da se predloženim izmjenama i dopunama zakona, koje su u skupštinsku proceduru predate da se po njima odlučuje po skraćenom postupku, obuhvataju i treća lica, osim komercijalnih banaka.

Dodali smo kao obveznike zakona i treća lica na koje su banke prenijela svoja potraživanja. Ta treća lica ponašaju kao banke, odnosno obračunavaju kamatu, prave planove otplate, komuniciraju sa klijentima, ali do sada nijesu potpadala pod kontrolu Centralne banke (CBCG)“, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, od 130 miliona eura kredita, 100 miliona je nezakonito i sumnjivo Hypo Alpe Adria banka (HAAB) prenijela na treće lice Heta, koja, kako tvrdi Medojević, neće da primijeni zakon.

CBCG smatra da nema ovlašćenja da kontroliše tu firmu, koje se ponaša kao banka“, dodao je Medojević.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji.

Predloženim izmjenama i dopunama se uvodi i obaveza da za one korisnike koji su kredite otplatili po starom zakonu, odnosno prije stupanja na snagu Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, i koji su u pretplati, da im HAAB vrati tu razliku.

Izmjene predviđaju i da je Ministarstvo finansija eksplicitno kao državna institucija nadležna za tumačenje zakona, a uvedene su i kaznene odredbe.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Medojević je naveo slučaj jednog klijenta koji je podigao kredit u vrijednosti 140 hiljada eura, od čega je vratio 135 hiljada eura.

Stan koji je kupio za taj kredit mu je oduzet i još je dužan 140 hiljada eura za kredit“, saopštio je Medojević i dodao da je situacija veoma ozbiljna i da se klijenti nalaze u teškoj situaciji.

Odbor je usvojio i Predlog zaključaka povodom razmatranja izvještaja CBCG o nadzoru nad primjenom Zakona o konverziji kredita u švajcarskim CHF u eure, koje je takođe podnio Medojević.

Zaključcima se konstatuje spora i nedosljednja primjena zakona i prebacivanje odgovornosti nadzora nad njegovom primjenom između nadležnih državnih institucija.
Zaključcima se, između ostalog, pozivaju specijalni i državni tužilac da dostave informacije po krivičnim prijavama koje su podnesene u tom postupku.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *