Navala bankara u Saudijsku Arabiju: Priprema se masovna privatizacija

Dodajte komentar

Saudijska Arabija šokirala je finansijski svijet kada je u januaru ove godine najavila prodaju udjela u državnoj naftnoj kompaniji Aramco.

Privatizacija dijela kompanije će biti biti realizovana putem javne ponude dionica, a kako se ukupna vrijednost Aramcoa procjenjuje na 2 biliona dolara, radi se o poslu snova za investicione banke.

Osim prodaje udjela u državnoj naftnoj kompaniji, Saudijci planiraju još stotine privatizacija, kako bi prikupili novac za stabilizaciju javnih finansija, koje su pogođene niskim cijenama nafte u posljednje dvije godine.

Zbog toga je Saudijska Arabija na vrhu liste prioriteta bankarima širom svijeta.

Međunarodne banke zauzimaju pozicije na tom tržištu, povećavaju broj zaposlenih i šalju vodeće menadžere u Rijad.

Bankari ulaze i u državnu upravu

Britanski HSBC radi na privatizaciji saudijske berze a mogli bi dobiti i posao na prodaji elektroenergetske kompanije.

Dvojica HSBC-ovih bankara zauzeli su pozicije i u vladajućim strukturama pa je tako Mohammad Al Tuwaijri, direktor za Srednji istok postao zamjenik ministra ekonomije Saudijske Arabije, dok je Fahad Al Saif, direktor HSBC-ove Saudi British Bank, angažovan da oformi kancelariju za upravljanje javnim dugom koji će pripremiti prvo međunarodno izdanje obveznica.

Američka banka JP Morgan bila je savjetnik pri ulaganju Saudijskog javnog investicionog fonda u Uber, koje je iznosilo 3,5 milijardi dolara. Takođe, imaju savjetničku ulogu u naftnoj kompaniji Aramco.

U igri su i evropske banke, pa je tako Deutsche Bank povećala broj zaposlenih u saudijskoj Arabiji na 80 osoba, i imenovala Saudijca Jamala Al Kishija direktorom za Srednji istok i Afriku.

Manager

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *