Morgan Stanley: Dionice koje treba kupovati nakon Brexita

Dodajte komentar

Dionice nekih američkih kompanija ostvariće dobre performanse zbog iznenađujućeg rezultata referenduma u Britaniji, piše u poruci klijentima Morgan Stanley.

Američka multinacionalna finassijska korporacija preporučuje ove dionice zbog toga što na njih Brexit neće puno uticati ili zbog toga što su na glasanje reqgovale burno, pa se očekuje njihov oporavak.

Fokusirali smo se na dionice koje su se prodavale u petak 24. juna, s fundamentima koji sugerišu da je reakcija bila neopravdana ili pretjerana”, piše u poruci klijentima.

Za svaku od ovih dioonica smatraju da će slabost poslije glasanja kreirati šansu za dobitak.

Iz zdravstvenog sektora preporučuju dionica kompanija Acceleron Pharma, Alexion Pharmaceuticals, Allergan i Amgen. Acceleron je tek u razvoju i nije komercijalno izložen, Alexion Pharmaceuticals trećinu svog posla obavlja u EU, a Morgan očekuje da uticaj referenduma bude manji od 1.5%. Što se tiče Allergana, ne očekuju od Brexita finansijski uticaj na poslovanje. Cijena dionica ove kompanije trenutno iznosi 225 dolara, dok iz Morgana očekuju da poraste na 300 dolara. Amgen će biti pod minimalnim uticajem funte, a iz ove banke očekuju dobre performanse i predviđaju skok cijene sa 146 na 195 dolara.

Iz Morgan Stanleya preporučuju svojim klijentima i kupovinu dionica iz IT sektora, kao što su Alphabet, Apple, Facebook ali i manje poznatih kompanija kao što su provajder softvera Workiva, koja svoj prihod ostvaruje uglavnom u SAD-u, i Proofpoint Inc koja nudi sigurnosna email rješenja na oblaku.

U periodu poslije Brexita sigurno je kupiti dionice energetskih kompanija kao što su Cheiere Energy, koja radi pod 20-godišnjim ugovorima i nije izložena riziku, Concho Resources Inc, koja ima dobre bilanse i nema direktne novčane veze s Evropom, Devon Energy, čija cijena je pala 7% odmah nakon Brexita, uprkos činjenici da posluje samo u Sjevernoj Americi.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *