Tržišta kapitala se smirila, nafta nastavlja oporavak

Dodajte komentar

Cijene nafte su povećale dobitke u azijskom trgovanju danas prateći oporavak na tržištima kapitala, budući da lideri nastoje da ublaže efekte straha izazvanog šokom zbog britanskog napuštanja Evropske unije, a trgovci se klade na mjere koje će anulirati bilo kakve poremećaje.

Američka “laka” nafta WTI porasla je za 37 centi (0,77 odsto) na 48,22 dolara, a sjevernomorska nafta”brent” se popela za 30 centi (0,62 odsto) na 48,88 dolara po barelu, izvještava agencija AFP.

Nakon sveopšte globalne rasprodaje u petak, azijske akcije i valute su se oporavile ove nedjelje, usljed spekulacija da će vlasti ubrizgati svježa podsticajna sredstva na finansijska tržišta.

Seul je juče predstavio 17 milijardi dolara vrijedan plan podrške za južnokorejsku poljuljanu ekonomiju, a danas su procurjele vijesti da lideri Japana razgovaraju o tome kako da spriječe moguće negativne uticaje Bregzit krize.

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi je takođe juče rekao da nacionalne centralne banke treba da usklađuju monetarne politike kako bi se smanjilo “prelivanje destabilzujućih efekata”.

Evropski čelnici okupljeni na dvodnevnom sastanku u Briselu pozvali su Britaniju da djeluje brzo na rješavanju političkih i ekonomskih poremećaja izazvanih ishodom glasanja na referendumu 23. juna.

Primarni pokretač tržišta nafte u ovom trenutku je vjerovatno volatinost vezana za Bregzit“, kaže za agenciju “Blumberg news” Rik Spuner, glavni analitičar kompanije CMC Markets iz Sidneja.

Analitičari smatraju, takođe, da na rast cijena nafte utiče i potencijalni štrajk u naftnoj industriji Norveške, koji bi mogao da sreže proizvodnje te zemlje gotovo za petinu.

Pored toga, blago slabljenje dolara koje je izazvano okretanjem investitora ka ulaganjima u sigurna utočišta, takođe je pomoglo oporavku cijena “crnog zlata”, imajući u vidu da je ovaj inergent u dolarskoj cijeni pojeftinio za kupce koji koriste druge novčane jedinice, što utiče na veću tražnju.

Zvanični podaci o komercijalnim zalihama američke sirove nafte, koji se koriste kao referenca za procjenu tražnje u vodećem svjetskom potrošaču ove sirovine, treba da budu objavljeni kasnije danas, podsjeća francuska agencija.

Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *