Isplati li se kupiti funtu nakon naglog pada?

Dodajte komentar

Kada je u noći s četvrtka na petak postalo jasno da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU, došlo je do naglog slabljenja britanske funte. Funta je do sada u odnosu na euro oslabila 9%, u odnosu na američki dolar 11%, a u odnosu na japanski jen čak 16%.

Hoće li kurs nastaviti da pada?
Mnogi analitičari i investitori na finansijskim tržištima smatraju da bi funta u idućim mjesecima mogla oslabiti dodatnih 10%. Takvo stajalište se temelji na očekivanom zastoju u investicijama do kojeg će vrlo vjerovatno doći zbog nesigurnosti koju donosi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Moguće je da će u UK doći do blage recesije, zbog čega će britanska centralna banka morati dodatno da popusti monetarnu politiku. Ako bi svi ostali uslovi ostali nepromijenjeni, novac koji bi u tom slučaju bio ubrizgan u finansijski sistem doveo bi do novog pada vrijednosti funte u odnosu na ostale valute.

No problem je u tome što će rezultat referenduma uzrokovati akcije i svih ostalih najvažnijih finansijskih institucija na svijetu. Evropska Unija je uz SAD najveće tržište na svijetu i bilo kakvo usporavanje ekonomskog rasta u Evropi će se osjetiti širom svijeta.

Dan nakon referenduma mnogi su analitičari izjavili da na očekivano podizanje kamatnih stopa od strane američke centralne banke u septembru treba zaboraviti i da do podizanja neće doći do iduće godine. Ukoliko se takvo predviđanje ispostavi tačnim, doći će do novog talasa slabljenja dolara u odnosu na sve ostale valute uključujući britansku funtu.

Japanska vlada i centralna banka takođe su zabrinute. Jen ponovo postaje prejak, što počinje da šteti japanskom izvozu. Moguće je da će centralna banka intervenisati i direktno na tržištu početi masovno prodavati jene i kupovati ostale valute. Ukoliko dođe do intervencije, mnogi špekulanti će biti prisiljeni da zatvore prodajne pozicije kojima su prodavali funte i američke dolare, a kupovali jene. To bi dovelo do masovne kupovine funte koja bi u takvoj situaciji jačala.

No i bez intervencije centralnih banaka, nije izgledno očekivati nastavak slabljenja britanske valute u nedogled. Velika većina onih koji su htjeli da prodaju funtu već su to učinili i sada ponestaje novih prodavaca koji mogu dodatno pogurati kurs prema dole.

Treba imati na umu i da se ekonomska saradnja Ujedinjenog Kraljevstva i EU neće mnogo niti brzo mijenjati. Naime, UK će u EU ostati još minimalno dvije godine, a čak i nakon izlaska, vjerovatno će sklopiti sporazume po kojima će se ekonomska saradnja nastaviti sasvim normalno.

Na osnovu svega gore navedenog, analitičari Admiral Marketsa smatraju da ne treba očekivati značajan pad kursa funte sa sadašnjeg nivoa. Izglednije je da će doći do barem privremenog jačanja funte od 3-5% na osnovu zatvaranja prodajnih pozicija koje su poslednjih dana masovno otvarane. Nakon toga, smjer kretanja kursa zavisiće od podataka o stanju privrede i djelovanju centralnih banaka najvažnijih svjetskih zemalja.

Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *